ouklohridski_pl@abv.bg,

064 870 164,

Гр. Плевен п. к. 5800, ж. к. "Дружба"

 
 

Патрон

 

Патронът на нашето училище

истинският наш първоучител Свети Климент Охридски

 

          Славна е дирята на Свети Климент Охридски - патрон на нашето училище. Предполага се, че е роден в Солун. Той е един от най-ревностните последователи на Светите братя Кирил и Методий.

        Климент придружава своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на Методий немското духовенство изгонва от Моравия апостолите на славянското слово. Тогава Климент, заедно с някои свои събратя, намира добър прием в родината ни, която вече официално била приела Християнската вяра и имала нужда от учители на славянски език. Цар Борис изпраща Климент в Охрид. Там той работи между новопокръстените българи като учител и свещеник. Обучава над 3500 български младежи на четмо и писмо. През 893 година Климент е избран за „пръв епископ на български език”

         Свети Климент Охридски умира на 27 юли 916 година.

         Но историята ще го помни вечно, защото остава епохално дело. Тридесет години неуморно изпълнява мисията си на територията на българската държава - като  книжовник и като духовник, и като творец, и като учител. Денем той обучава деца и юноши, а нощем се моли и пише: превежда книги от гръцки на български; съставя проповеди за празници. Устройва училища, построява много църкви и манастири. С молитвите си извършва чудеса.

         През целия си достоен живот Климент Охридски показва как безкористно и всеотдайно трябва да се работи за благото на народа. Той се докосва до съкровеното в душата на човека. Нека вземем частица от духовната сила на Климент, за да продължим напред!

 

Красимира Цветкова

учител по Български език и литература

Контакти

Последвайте ни

Copyright © 2024 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди