ouklohridski_pl@abv.bg,

064 870 164,

Гр. Плевен п. к. 5800, ж. к. "Дружба"

 
 
Новини
 

 Наш ученик е награден в конкурс за рисунки

       Нашият ученик Ивайло Бешев от 5. В клас спечели сребърен медал за своята рисунка в Х Национален конкурс "Шарено петле". Творбите бяха оценени от жури, съставено от художници и представители на РУО гр. Бургас, ОДК гр. Средец и Община Средец.

Браво, Ивайло!

 
 
 

 

 
 
 

Съвместна представителна изява на клубове по интереси "Даровете на сърцето"

 

       С вълнение премина една училищна вечер в ОУ „Св. Климент Охридски“! Учениците от клуб „Българче“ на 2.Б клас с кл. ръководител Снежана Николаева и клуб „Уроци за сърцето“ на 1.А клас с кл. ръководител Ивелина Никифорова, съвместно подготвиха своята представителна изява „Даровете на сърцето“ и разходиха своите гости в света на доброто, приятелството и мечтите. Заедно с тях бяха и техните приятели от клубовете „Български народни танци“ с ръководител Светослав Никифоров, както и групите на Клуб по спортни танци „Артефакт“, с треньори Люба Валентинова и Татяна Македонска.

 

        Учениците ни припомниха кои са важните неща в живота! Колко много сме богати! На всичко! Имаме това, което кара да греят и радостно да бият сърцата ни. Имаме го върте в себе си. Нека се научим и винаги да ни е под ръка за моментите, в които ни липсват крила. Кои са нашите богатства? Тези прекрасни деца! Техния звънлив смях! Усмивките им! Лудориите, дори! Това е любовта, която носим в душите си. Изораната за семе земя. Имаме огнище и огън. Хляб и обич. Думи, подредени в тих благослов. Имаме всичко, от което се нуждаем, за да правим по-добър света. Животът ни спешно се нуждае от хора, които искат да играят на Феи. Нека заедно учим децата и ние самите на доброта, взаимност и уважение! Нека бъдем по-добри! За нас! За децата ни! За бъдещето!

 


 

Наградиха победителите в VII Национален конкурс "Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ"

 

     Вчера, 31.05.2024г., в актовата зала на Второ основно училище "П. Р. Славейков" - гр. Стара Загора, се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ". Конкурсът има за цел изявя на творческия потенциал и на оригиналното ученическо мислене в областта на литературата, изобразителното изкуство, фотографията и компютърните презентации. 

                                                                             

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

       Сред 1036 ученици взели участие в конкурса, е и Мартин Симеонов от 2.б клас от ОУ “Свети Климент Охридски“- Плевен. Той е класиран на първо място в категория „Фотография“ във възрастова група I- IV клас. Госпожа Иванка Сотирова-омбудсман на гр. Стара Загора, връчи награда и грамота на второкласника.

    Поздравяваме Мартин и му желаем нови изяви и постижения в различни области!

 

  

      

 

 

 
Учениците от IVб клас с представителна изява 
 
        Днес групата за занимания по интереси в IVб клас ,,Мандали - Интересен български език" и ,,Мандали - Забавна математика" имаха представителна изява. Пред учениците от 5.в клас изнесоха бинарен урок на тема: ,,Българският знаем и задачи лесно решаваме". Всички получиха заслужени грамоти за активно участие.
 
 
         
 
 
 
 

 
Представителна изява на група по интереси "Континентите на Земята и техните екологични проблеми "
       Учениците от VI в клас, които участват в клуба по интереси  "Континентите на Земята и техните екологични проблеми " , днес имаха представителна изява. Пред учениците от IV б клас представиха 15 природни бедствия и тихоокеанската боклучена кръпка. В края на изявата децата заедно достичнаха до извода, че е необходимо да пазим природата и да сме отговорни за действията си.
 
 
 
 
 
 

 

 
Наши ученици завоюваха призови места на математическото състезание "Европейско кенгуру"
 
       На 21 март 2024 г. се проведе Национално математическо състезание „Европейско кенгуру“. Нашето училище се представи достойно, като извоюва две първи места на областния кръг. С грамоти за най-голям брой точки за област Плевен бяха наградени Светозар Иванов Дунчев от 1.г клас с 62 точки и Владислав Дилянов Йорданов от 3.б клас, който постигна 82 точки. Гордеем се с вас!
 
   
 
    

 


 

Третокласници представиха интересни проекти
 
         Учениците от 3 „Г“ клас с класен ръководител М. Маринова представиха в навечерието на Априлското въстание своя изработен с родителите лапбук, посветен на велик българин - хан, княз, цар, борци за свобода и на всички знайни и незнайни, загинали за свободата на България! Достойни наследници на храбър народ!
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
Предствителна изява на групата по интереси " Мястото на Средновековна България в Европейското Средновековие."
 
               Учениците от 6. в клас имаха представителна изява като част от заниманията им в клуб "Мястото на Средновековна България в Европейското Средновековие". Техни гости бяха учениците от 5.в и 4.б клас. Пред  тях бяха представени славни моменти историята на Средновековна България. Гостите и участниците бяха поздравени и от танцов клуб "Денс ту експрес" с ръководител В.Каменова с два танца по песните "Девойко мари хубава" и "Притури се планината".
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Празник в навечерието на Великден
 
      Малко преди настъпването на един от най-обичаните празници в актовата зала се проведе тържество. Учениците от 3.а и 3.б клас поздравиха своите съученици, учители и ръководството на училището във връзка с предстоящия голям хрисиянски празник - Великден. Сцената на училището бе изпълнена с много песни и стихове. Третокласниците разказаха за подготовката, която се извършва във всеки дом преди празника.
      На сцената беше и Никол Цановска, на която всички заедно помогнахме през изминалата година. Тя изказа своята благодарност за протегнатата към нея ръка. На финала на тържеството, пременени в носии, танцуваха момичета от двата трети класа. Хореографията, която те представиха беше дело на г-жа Дияна Димитрова.
 
 
Ние от ОУ "Св. Климент Охридски" Ви пожелаваме  здраве, благополучие и светли Великденски празници!
 

 

 

Отлично представяне за младежкия ни противопожарен отряд в състеанието "Млад огнеборец"

        Днес в Плевен се проведе първият етап от състезанието "Млад огнеборец" на младежките противопожарни отряди. Макар и в неблагоприятни атмосферни условия, нашият отряд се представи достойно и завоюва първо място в дисциплината "400 метра щафетно бягане с препятствия" и второ място в крайното класиране. Браво, момчета и момичета! Донесохте ни радост.
 
   
 
 
      
 
 

 

Наши ученици завоюваха призови места на Великденското математическо състезание

        На 27.04.2024 г. се проведе юбилейното 30-то издание на любимото Великденското математическо състезание, организирано от СМБ - гр. Плевен. Празничният Лазаровден ни донесе поредни успехи за нашите ученици. Наградени са:

   

     Светозар Дунчев от 1. г клас - второ място               Преслав Марков от 2.б клас - трето място             

Поздравяваме всички наши ученици, които са участвали в състезанието. Бъдете все така уверени в своите сили и възможности! Пожелаваме ви още много успехи. Гордеем се с вас!

 


 

Гостуваха ни лазарки от ДГ "Дружба"

          Малки лазарки от IV група на ДГ "Дружба" гостуваха на нашето училище и поздравиха учениците от начален етап, учителите и ръководството. Облечени в традиционни български носии, внесоха празнично настроение с лазарските си песни и благославяха за здраве, щастие и берекет.

          Благодарим на техните учители Пламен Лещарски и Виктория Тодорова за старанието и подготовката на малките лазарки!

 


 

"Походът на книгите" през очите на доктор Антонио Василев

 

По повод кампанията за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“, в ЦОУД – 5 клас на ОУ „ Св. Климент Охридски“ с учител Аксения Ганчева, гостува общинският съветник доктор Антонио Василев. Той представи един различен поглед на националната инициатива, като съчета четенето от енциклопедия за човешкото тяло и упражняването на лекарската професия с участието и на самите ученици.

Доктор Василев подари на всички деца тефтерче и химикалка. Там те записаха непознати за тях термини. Лекарят запозна учениците от ЦОУД – 5 клас с думи като глутеус, алвеоли, волеви и неволеви мускули. Те научиха, че черепът защитава мозъка, а ребрата предпазват сърцето и белите дробове. Доктор Василев увлекателно разказа на учениците за особеностите на мускулната, сърдечносъдовата и дихателната система. Тези системи им предстои да изучават в по-горните класове.

Учениците влязоха в ролята на лекари, като имаха възможността да мерят кръвно налягане. Да чуят ударите на сърцето, за тях беше като докосване до благородната професия на лекаря.

На четенето присъстваха заместник-директорът на училището г-жа Мадлена Пенчева, класните ръководители на 5 клас г-жа Янка Христова и Ивелина Стоянова, както и медицинската сестра Галя Георгиева.

Благодарим на доктор Василев за отделеното време и за това, че, макар и за кратко, ни направи част от света на лекарската професия.

 

 

 

 
 

 

 
Петокласници бяха посетени от представители на Община Плевен
 
       Днес в ОУ „ Св. Климент Охридски“ в Vв клас гост беше доц. д–р Малкодански председател на ОС и г-жа Томова от отдел "връзки с обществеността" в община Плевен . Г-н Малкодански се включи в инициативата „ Походът на книгата – известни личности четат на деца.“, като прочете българската народна приказка „ Мечката и лошата дума“.
       Българските приказки са с непреходно значение и без възраст, защото поуките им са за всички – малки и големи. Важна е извлечената поука. Учениците го запознаха с пътя на книгата, нейната молбата и с историята на древната Александрийска библиотека.
 
 
 
 
 
 
 

 

"Походът на книгите" продължава 

      Кампанията за насърчаване на детското четене "Походът на книгите“ се проведе в нашето училище. Това е ежегодно събитие, организирано за 13-а поредна година от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката. През целия месец април известни артисти, журналисти, спортисти, политици и обществени личности четат своите любими книги на деца в цялата страна.

      След като вчера ни посети кметът на Община Плевен, днес при нас бяха трима представители на Асоциацията, които плениха със своите приказни истории всички ученици от 1. до 4. клас. Това бяха разказвачите и писатели Ася Борисова, Илия Деведжиев и Константин-Кирил Иванов. Те помогнаха за разпалването на любов към книгите и интерес към четенето.

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най- добрият от тях.“

 

 


 

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов се включи в "Походът на книгите"

        Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и децата 4 б клас на ОУ „Св. Климент Охридски” - гр. Плевен днес станаха част от 13-ото издание на националната инициатива „Походът на книгите“. Д-р Христов избра да представи пред учениците книгата „Торба приказки“ и да ги запознае с героите - трима братя, тръгнали да търсят късмета си в чужди земи, които са част от българската народна приказка „Дар от сърце“. Дареното от сърце е най-голямото богатство, е поуката, която носи в себе си историята.

   

       „Приказките са не само интересни и забавни. Те крият в себе си поуки и ни учат на изконни ни ценности, предавайки ги по достъпен и лесен за възприемане начин. Обичайте книгите, пазете ги, посещавайте книжарници и библиотеки, четете“, обърна се към четвъртокласниците д-р Христов.

       Учениците обещаха да четат повече и получиха здравословен подарък – плодове.

 

източник: Община Плевен

https://www.pleven.bg/bg/novini/kmetat-na-pleven-i-chetvartoklasnitsi-ot-ou-sv-kliment-ohridski-se-vklyuchiha-v-pohodat-na-knigite

 


 

Децата от детска градина "3-ти март" бяха наши гости

Емоционална беше срещата на учениците от 4.а клас и децата от ДГ "3-ти март" по случай Седмицата на четенето. Четвъртокласниците ги пренесоха в света на приказките. Бъдещите първокласници от своя страна рецитираха стихове. Малчуганите истински се забавляваха от подготвените им изненади.

 


 

Целодневна градина "Дружба" гостува в нашето училище

          Деца от ЦГ "Дружба" ни посетиха във връзка с националната инициатива "Походът на книгите". Тази година тя ще се проведе от 2.04. - 23. 04.. Учениците от 4.б клас, с учители Янита Гаврилова и Венера Маринова, представиха пред малките си гости драматизация на приказките " Дядо вади ряпа" и "Житената питка". От поуките на приказките малките гости разбраха,че "Сговорна дружина планина повдига ".

        Четвъртокласниците представиха и танц върху песента "Детска планета ". С него те показаха, че любовта може да се изразява по най-различен начин и да си добър човек е прекрасно.

 

 

 

Вълнуващи дни за първокласниците в нашето училище

 

     През изминалата седмица първокласниците от 1.а и 1.г клас имаха повод за празнуване. С пъстри тържества малките ученици заявиха, че вече са изучили всички букви и могат да четат.

     Първи на 27 март се изявиха учениците от 1.а клас. След месеци на упорит труд дългоочакваният „Празник на буквите“ настъпи. Първокласниците изразиха своята радост, че вече са грамотни, с много песни и стихчета, посветени на буквите от нашата азбука. Те пресъздадоха творбата Приказка за буквите", в която главни герои бяха царица Книга и „малките“, но важни и значими буквички. Царицата организира празник, чиито гости бяха умното Букварче, мъдрата Читанка, техните приятели Мишо и Мая, всички първокласници, техните родители, много гости и учители. С настроение учениците от 1.а клас благодариха на Букварчето за всичко, което са научили от него и приветстваха своята нова най-добра спътница към знанието – Читанката. Малките първолачета и техните артистични приятели от 5. клас превърнаха вечерта във весел и пъстър празник, изпълнен със слънчеви усмивки! Децата получиха от своите учители удостоверения за грамотност, книжка и подарък за спомен. Първолачетата подариха на своите родители първите написани лично от тях писма. Накрая имаше и вкусна торта, както подобава на всеки празник! Първи "А" клас вече смело могат да кажат: „Ние вече сме грамотни!"

  

 

     На следващата вечер учениците от 1 „г“ клас също с гордост заявиха: „Всички букви знаем, книжки можем да четем!“. С много вълнения и трепет те отпразнуваха своя Празник на буквите. Малките ученици демострираха актьорските си заложби чрез драматизация на приказката „Вълкът и седемте козлета“. Стихове и песни допълниха тържеството на първолачетата. Освен техните родители и учители към празника се присъединиха и обичаната от всички деца Пипи Дългото чорапче и пъстър клоун. Те поздравиха децата за усиления им труд и на свой ред предизвикаха в тях много смях и положителни емоции. В края на тържеството всяко дете получи своето свидетелство за грамотност, както и книга.

      

 

Пожелаваме и на двата класа с лекота да овладяват богатството на нашия език, а хубавата книга винаги да бъде техен верен спътник и любим приятел!

 

 

Днес бяха връчени грамоти и медали от състезанието "Математика без граници"

         Днес бяха връчени сертификатите на участниците във втория кръг на състезанието „Математика без граници“. Най - добре представилите се ученици се окичиха и с медал за своите постижения. Поздравление за отличното представяне на всички малки математици! Пожелаваме успех на участниците в полуфинала в град Стара Загора!

 

 

 

 


 

Отбелязваме Световния ден на водата

          Чрез различни инициативи учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ отбелязаха Световния ден на водата – 22 март, който тази година се провежда под мотото „Вода за мир“. С учениците от 1 – 4 клас беше проведена беседа за значението на водата, нейното рационално използване и начини за опазването й. Всяко дете получи бутилка с вода. Презентацията, върху която се проведе беседата, беше разработена и предoставена от Водоснабдяване и Канализация - Плевен. Учениците от петите класове разработиха проекти по темата, които предизвикаха голям интерес сред всички. С интересни и информиращи табла се включиха и учениците от шестите класове. Инициативите имаха за цел да повишат осведомеността на  децата и да насочат вниманието им към това как водата може да бъде средство за мир и как всеки може да допринесе за защитата и опазването ѝ.

 

 
 
 
 
 

 

Мартенски дървета грейнаха в дворовете на нашето училище

Вдъхновени от инициативата на Община Плевен - "Приятели на Баба Марта" ученици от различни класове закичиха с изработените от тях мартеници дървета в двете сгради на училището. На днешния ден си пожелаваме да сме бели и червени, румени и засмени!

 

  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        
 
       
 
  
 
    
 

 

 


ОУ „Свети Климент Охридски“  се включи в инициативата на Община Плевен „Приятели на Баба Марта"

ОУ „Свети Климент Охридски“ - Плевен се включи в инициативата на Община Плевен „Приятели на Баба Марта" като украси дърво с мартенички в центъра на града. Децата работиха с ентусиазъм и изработиха много мартенички, с които ще украсим дървета и в дворовете на училището за здраве и добро настроение.

На 1 март да се закичим с мартенички за здраве!

 


 

Второкласници отбелязаха Световния ден против тормоза в училище

 

          Днес учениците от 2.б клас отбелязаха Световния ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Те се облякоха в розово, за да се обявят срещу тормоза между съученици и насилието в училище. Разсъждаваха върху разказа на Иво Сиромахов „Очила“, споделиха свои преживявания и емоции. Оцветиха си розови тениски- емблеми, пяха песни за добротата и приятелството.

 


 

Ученици спечелиха призови места на международен конкурс

 

         Ученици от училището ни се представиха отлично на Международния конкурс за детско творчество в раздел "Изобразително изкуство", който беше част от Международното изложение по пчеларство, което се проведе през изминалата седмица в град Плевен. Те заслужено спечелиха призови места за творбите си във възрастовата група от 6 до 12 години. Първо място завоюваха Борислав Перчемлиев от 1. г клас и Ивайло Бешев от 5. б клас. Второто място спечели Ная Петрова от 2. а клас. Трето място журито отреди за рисунката Кирил Иванов от 5. б клас.

Насладете се и вие на творбите на талантливите ни деца! 

  

 

  

 


 


 

 


 

Откриха изложба с рисунки на ученици

 

На 12.01.2024 година беше открита изложба на рисунки, илюстрации и проекти  на ученици  от 7. клас, които са завършили  през учебната  2022/2023 година. Изложбата е част от дейностите по проект „Подкрепа за приобщаващо  образование“, по който във фокуса бяха поставени деца с изявени дарби. Чрез допълнителна подкрепа, с оглед успешната  им реализация  и социализация, беше подпомогнато развитието на децата с изявени таланти в областта на изобразителното изкуство.

В изложбата са представени работи на  учениците от 7.клас - Иван Цонев, Лилия Симеонова, Карина Минчева,  Далия Караджова, Иванина Орлинова и ученици от 4.в клас с класен ръководител Пенка Йосифов.

 На откриването присъстваха  ученици, родители, учители, артисти, писатели, художници и журналисти. Творбите на младите художници бяха високо оценени от всички гости. Част от работите  през пролетта ще бъдат подготвени  за изложба в град Брашов, Румъния.

Можете да посетите изложбата в „Къщата на художниците", която се намира на  ул. "Димитър Константинов" № 17.  

 

 

 


 

Ученици посетиха ДГ "3-ти март"

 

     Ученици от IVa и IVб клас, с класни ръководители г-жа Полтавия Гешева и г-жа Янита Гаврилова, посетиха ДГ "3-ти март". Интересно и увлекателно разказаха на малчуганите за предстоящите празници, пяха коледни песни и наричаха за здраве и берекет. Подариха на децата коледни шапки и математически книжки за оцветяване, изработени с много старание от всички четвъртокласници.

  

 

 


 

Съвместна изложба на ученици от ОУ "Св. Климент Охридски" и Центъра за работа с деца в гр.Зимнич, Румъния

 

 

       На 07.12.2023 година в Център за работа с деца Зимнич беше открита съвместна  изложба  по графика и живопис със заглавие "Детство” между Основно  училище "Св. Климент Охридски" и Центъра за работа с деца в Зимнич /Румъния/. На официалното откриване присъстваха голям брой ученици, учители, родители, представители на местната власт, журналисти и студенти.

    

      Основно училище "Св. Климент Охридски" участва с 20 творби на ученици от  IV, V, VI и VII клас. Те са в  областта на рисунката, графиката и живописта. В експозицията  са включени  творби от клуб "Млад художник" с ръководител г-н Д. Райчев. От румънска страна творбите са 18. Тази  изложба е трета поред и е в резултат на активно и задълбочено сътрудничество в областта на ученическото творчество между  Плевен и Зимнич. През следващата година предстои нова изложба в гр.Зимнич, в която младите ни художници отново ще се включат. 

  

   

 

 


 

Празнуваме тържествено 39 години от създаването на ОУ " Св. Климент Охридски" - град Плевен

 

В училището се проведоха множество традиционни и нетрадиционни инициативи.

Важна част от празничните дни бяха обявените конкурси с общата тема: "Училище любимо, как хубаво си ти!". Учениците ни с голямо желание участваха в литературен конкурс, конкурс за рисунка и конкурс за презентация. Любителите на спорта имаха възможност да покажат футболните си умения във футболния турнир, който се проведе сред учениците от прогимназиален етап.

Традиционно с наближаването на патронния ни празник, училището ни отвори врати за всички наши и бъдещи родители.  Те не бяха малко и отделиха от своето време да наблюдават учениците в реална учебна среда, да разговарят с учителите, предагогическите специалисти и ръководството или пък да се разходят и да разгледат базата на училището.

 

Разбира се, празничният ден на нашето училище бе отбелязан подобаващо и с тържествен концерт. В него се включиха учениците от начален и прогимназиален етап, като изпълниха песни, стихотворения и демострираха изящни танцувални умения в чест на нашия патрон. Всички представили се достойно в училищните конкурси и занимания бяха наградени с грамоти и предметни награди от директорът на училището – г-жа Татяна Христова.

   

   

        

   

Празничният повод бе допълнен и от образователен концерт на любимия Северняшки ансамбъл за народни песни и танци – гр. Плевен. Малките ученици от 1. до 4. клас с голямо вълнение се запознаха и си припомниха как звучат народните музикални инструменти, какво включват мъжките и женските национални носии, как отбелязваме традициите и обичаите на България. Учениците се насладиха на изпъленията на танцьорите, певиците и музикантите от ансамбъла и останаха впечатлени от българския фолклор.

  

   

   

Дните посветени на училището ни завършиха подобаващо с първото издание на творческия концерт „Климент Охридски търси талант“. Множество малки и големи ученици с трепет и вълнение очакваха да покажат талантите си. Полагането на усилия, старание и постоянство от талантливите ни деца сътвориха приказна вечер с разнообразни изпълнения – песни, танци, рецитали, спорт, знания и още много други прекрасни изяви. Гости на събитието бяха родители, съученици и учители, които наблюдаваха програмата с интерес и умиление.

Имахме много гости, безброй малки таланти и множество поводи за гордост и усмивки!

 

 


 

Отдел Чужди езици проведе изнесени езикови занимания "English Grammar is Fun!"

 

    По програмата "Моята класна библиотека" отдел Чужди езици проведе две изнесени езикови занимания в ОУ "Св. Климент Охридски"-Плевен.

    Петокласниците, с преподавател г-жа Велковска, успешно показаха знанията си за английските прилагателни и техните противоположности в "AdjectivesandTheirOpposites". Ориентираха се точно в минутите и часовете при подреждането на "TimeDominoes".

      

   Четвъртокласниците, с преподавател г-жа Ценкова, със съобразителност и бързина откриваха обитателите на пиратския остров в "PrepositionIsland". Числата също не ги затрудниха в забавната бинго-игра "The Number Game".

 

                      

 

                                                

    Всички участници на практика се убедиха, че английската граматиката е не само полезна, но забавна и интересна.

                           

 

източник: Регионална библиотека "Христо Смирненски" - гр. Плевен

 


 

 

 


 

Честит Ден на народните будители!

 

Честит празник! Честит Ден на народните будители! Да помним и почитаме делата им! Да съхраним искрата и да раздаваме светлина!

 

   

 


 

Празничен рецитал по случай 1. ноември - Ден на народните будители

 

   В празнична атмосфера учениците от IVа и IVб клас отдадоха почит на народните будители и поздравиха своите учители. Учениците  подготвиха рецитал посветен на 1. ноември. Те припомниха на своите гости делата на великите ни писатели, поети и революционери, отдали живота си за съхраняването на българския дух и възраждането на националното ни самосъзнание!Специални гости бяха и децата от 3-та подготвителна група от 18 ОДЗ "Дружба".

 

      

 

      

              

 


Свободни места по класове и паралелки

 


 

 

 


 

Успешна учебна година на всички деца, родители и учители от филиала!

 

 

  

 

 


 

Честита нова 2023/2024 учебна година!

 

С вълнение и светлина в очите прекрачиха прага на Основна сграда ученици, учители и родители!
Да е честита, спорна и благополучна новата учебна година!

 

 

 

 

   


 На добър час, седмокласници!

     

      На 04.07.2023год. за последен път седмокласниците от ОУ “Свети Климент Охридски“ прекрачиха прага на любимото училище. Те отправиха поздрав към ръководството на училището, учителите, родителите и своите съученици с кратка литературно-музикална програма. Символично беше предадено знамето на училището на следващите знаменосци – ученици от 5. клас.

      След това седмокласниците получиха своите свидетелства за завършен основен етап на образование. На деветнадесет ученици беше сложена лента „Отличник“. Директорът на училището – г-жа  Татяна Христова връчи и 4 златни медала за постигнат отличен успех през целия основен етап на образование. Специалните отличия заслужиха Денис Колев, Мартин Михайлов, Димана Младенова и Лъчезара Стоянова.

      Г-жа Христова пожела на всички седмокласници да бъдат здрави, упорити и неуморно да се трудят, за да получат още знания и умения, които ще им помогнат при бъдещата им професионална реализация.

 

     

 

     

 

     

     

 


 

СПИСЪК НА ПРИЕТИТЕ УЧЕНИЦИ В V КЛАС 

ЗА УЧЕБНАТА 2023/2024 ГОДИНА

 

 

 


 

 

 


 

 


 

Тържествена програма представиха 3 "г" клас за Деня на българската азбука - 24 май

   

   По случай 24 май – Ден на българската писменост и култура, учениците от 3 "г" клас се подготвиха с тържество за празника, което посветиха на своите съученици, учители и родители. Техни помощници бяха някои от малките ни първокласници. Празникът носеше своето тъжествено настроение и ни напомни колко важно е делото на Светите братя Кирил и Методий. Поводът беше много подходящ и за награждаване на учениците ни. Отлично представилите се ученици, както и изявените ни надарени деца, през тази учебна година, получиха значки. Децата, от своя страна, не забравиха да покажат уважението си и към своите учители - просветители, като им поднесоха цвете в знак на признателност. Накрая всички заедно изпяхме химна на българската просвета - „Върви, народе възродени“.

 

 

 

                              

          

 


 

Тържество по повод 24-май представиха учениците от V-VII клас

   

   Тържество по повод Деня на славянската писменост и култура - 24 май,  се проведе в актовата зала на училището. Участие взеха ученици от прогимназиален етап, които представиха тематична програма с песни и рецитал. Гости на събитието бяха зам. директори, учители и ученици. За финал прозвуча химна на Светите братя "Върви народе, възродени!", който ще ни напомня винаги за просветното дело на създателите на буквите.

   Честит празник на всички! Нека науката просветлява пътя ни напред!

 

 

 

                            

 


 

Ученичка от 2. б клас с I-во място от конкурс за рисунка

 

   Габриела Гачева от 2 б клас се класира на I-во място в X Национален конкурс "България в слово и картини", гр. Търговище. Номинация получи и нейният ръководител Драгомир Райчев за успешен учител.
   Пожелаваме още успехи и номинации на талантливата ученичка, които да красят залите.

 

               

 


 

Ученик от 1.б клас спечели бронзов медал във Великденското математическо състезание

 

Иван Палуков от 1.б клас спечели бронзов медал и грамота във Великденското математическо състезание към СМБ. Поздравяваме го за завоюваното трето място и му желаем нови, още по-високи постижения!

 

 

 


 


 

Отлично представяне на наши ученици на Националния танцов фестивал 

     

       Танцьорките от Студио за модерен балет и хип-хоп танци "Венда", с ръководител г-н Венцислав Петков, завоюваха трето място на провелият се  Национален танцов фестивал "Танцувай и мечтай". Пред публиката и съдиите в гр. Ловеч момичтетата изпълниха впечатляващи хореографии върху популярни съвременни песни, които не оставиха равнодушен никого от присъстващите. 

 


 

Златен медал по математика за ученик от I-ви клас 

   

   Преслав Марков от 1-б клас стана най-младият златен медалист от нашето училище. Той участва в математическото състезание "Математика без граници" и заслужено си спечели първото място, като получи златен медал и грамота. Всички му желаем да продължава да покорява върхове и да ни радва със своите участия!

 

 


Празник на буквите в 1.б клас

     Вълнуващ бе 27. април за учениците от 1.б клас в ОУ "Свети Климент Охридски" - гр Плевен.

     Те изживяха най-важния си ден - Празника на буквите. Празник, който не може да бъде открит в календара, но ще се запомни за цял живот, защото първокласниците направиха най-трудната си стъпка в живота - станаха грамотни.

     Тържеството на малките първолачетата бе вълнуващо, забавно и неповторимо. Изненада им поднесоха ученици от 5.б клас, които ги пренесоха във вълшебния свят на Буквеното царство.

     Родители и гости съпреживяха вълнението и радостта на умните и талантливи деца.

   


Достойно представяне на учениците от IV а клас във финал на  състезание по хандбал

Георги Петков и Валентин Матеев от IV а клас участваха във финал на състезание по хандбал, който се проведе във Велико Търново на 26. април. То бе част от финалното първенство на зона "Мизия". Поздравления за достойното представяне на младите състезатели! Пожелаваме им още много спортни успехи!

                                                 


Учениците от VI б клас влязоха в ролята на учители

     

     Учениците от VI б клас, работещи по проект "Континентите на Земята и техните екологични проблеми", запознаха учениците от III б клас с наученото до момента. Те им представиха презентация с най - внушителните екокатастрофи. Малките ученици научиха още и какъв е пътя и начините за опазване на Земята.

     


Ученици с креативни проекти за Деня на Земята

   

  По повод Международния ден на Земята - 22 април, креативните ученици от класовете III-а и III-б; IV-б; V-б, V-в и V-ЦОУД; VII-а и VII-в създадоха, проектираха и свързаха идеята за защита и обединение на околната среда. Децата от прогимназиален етап с ръководител г-жа Ивелина Стоянова изобретиха макети от отпадъчни материали, така че да имат и те принос за намаляване замърсяването на природата. По този повод учениците от VII-б клас се запознаха и с презентация на тема "Устойчивото развитие на средата като стратегия за оцеляване на човечеството" с цел да ги подтикне да бъдат по-внимателни към крехката и уязвима среда около нас.
  Посланието е всички да си напомним, че майката Земя има нужда от нас 
- да я пазим, обичаме и живеем в хармония с нея!

 

 

 

 

 


Концерт, посветен на Великденските празници, изпълниха малчуганите от III клас

  Учениците при ОУ "Св. Климент Охридски" от III-а и III-б пожелават светли Великденски празници на всички ученици, учители и родители от нашето училище!

       

Представителна изява на студио за модерен балет и хип-хоп танци "Венда"

       По случай наближаващите празници малките танцьори от студио за модерен балет и хип-хоп танци "Венда" към ОУ"Св. Климент Охридски'' имаха представителна изява в актовата зала на училището. Венцислав Петков, който е ръководител на студиото за танци, заедно със своите възпитанички изпълниха пред гостите и родителите множество хореографии върху популярни песни. 

  

  


4 "в" клас търсят какви са били технологиите в живота на хората в миналото

    Как е възникнал светът? Кои са изобретенията променили света? Какви са били технологиите в живота на хората преди? Това са някои от въпросите, които си задават напоследък учениците от 4 "в" клас с техния учител Ив. Никифорова.
Всички тези интересни въпроси са част от статираното проектно-базирано обучение в този клас на тема "Развива ли се светът?"
    Първоначално учениците направиха различни самостоятелни проучвания и изнамериха множество предмети от близкото и далечно минало, свързани с използваните тогава технологии. Някои от четвъртокласнците проведоха и интервюта с близки хора по темата, за да се информират как са живели хората преди без интернет, без лаптоп, без  социални мрежи и т.н., а са използвали само ограничен брой техники.
    Тази седмица се проведе интерактивен открит урок на тема "Фотографска линия на времето". Този урок е част от няколко поредни подобни дейности.
Учениците работиха за усъвършенстване на ключови компетентности - описваха исторически събития, изработиха линия на времето, свързана с развитието на фотоапарата през годините и получиха много информация за възникването на фотографията. Всички това се случи чрез средствата на лапбук проект, който неусетно сами създадоха.  В заключи телната част на урока се запознаха с историята "Щрак, Марийке на портрет", която е част от рубриката "Поли и Техно за деца" на Националния политехнически музей в гр. София. Тази история ще бъде част от следващите им проектни дейности.
Гости на урока бяха зам. директор Анелия Петракиева и колеги от филиала на училището. Госпожа Петракиева сподели личен опит и зададе допълнителни въпроси към учениците.
    За децата работата продължава и остава да споделят наученето с останалите ученици, а заедно с проучванията им се породи и желание за създаване на изложба с ретро предмети. Очаквайте скоро техния "Ретро музей в училище".

                          

          

   

           

                           


Дарение от благотворителния концерт за лечението на Никол

  Екипът на ОУ "Св. Климент Охридски" благодари от сърце на всички родители, ученици и добри хора, които присъстваха на благотворителния концерт на 28.02.2023 г. в актовата зала на училището. Събраната сума от събитието за Никол е 4326 лв. и е преведена по сметката й.

  Прилагаме вносна бележка за дарената сума.

  Бъди здраво, мило дете! Всички те подкрепяме и вярваме, че ще успееш да преминеш през това изпитание!


РИОСВ-Плевен с презентация пред ученици

  Експерти от РИОСВ-Плевен представиха пред ученици от ІІ-ри клас на ОУ "Св. Климент Охридски" презентация на тема „Животни в беда, защитени видове“. Учениците взеха активно участие и се запознаха с изискванията на Закона за биологичното разнообразие по отношение на защитените видове животни и с Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES). Те научиха кои видове животни са защитени; кои животни са бедстващи; какво да направим, когато намерим животно в безпомощно състояние, към кои организации да се обърнем, когато намерим бедстващо животно; кога намесата на човека не е необходима или е дори опасна.
  Учениците получиха информационни материали с полезни съвети за личен принос към опазване на околната среда.

 


Ученици от прогимназиален етап отбелязаха Световния ден на водата

 

  На 22.03.2023 г. учениците от V и VI клас по време на ИИД "Природата около нас" отбелязаха Световния ден на водата с изработени табла и раздадени брошури. Нашият призив е да продължим да опазваме и ценим всяка животворна капка - за един по-добър и качествен живот!

 


Първо място и престижна купа за училищния отбор по бадминтон

 

  На 25.02.2023 г се проведе Общинското първенство по Бадминтон за момичета V - VII клас. Отборът на ОУ "Св. Климент Охридски" се представи отлично и заслужено завоюва първото място. Пожелаваме на нашите чудесни спортистки да бъдат все така упорити, борбени, трудолюбиви! Да постигнат победа и в Областния кръг на Ученическите игри! Успех, момичета!

   


Училищният отбор по футбол завоюва трето място в Общинските ученически игри

  От 14.03 до 20.03.2023г. се проведе финалният кръг от Общинското ученическо първенство по футбол за момчета V-VII клас. Отборът на ОУ" Св. Климент Охридски" като победител в 4-та предварителна група от есенния дял се срещна с победителите в другите 3 групи по системата "всеки срещу всеки". За съжаление всеотдайната и самоотвержена игра на нашите футболисти не беше достатъчна, за да победят силните отбори на СУ "Ив. Вазов" и ОУ "Валери Петров". За наша радост последната среща с ОУ "Цветан Спасов" ни донесе така желаната победа и напълно заслуженото 3-то място в генералното класиране.
  Поздравления, момчета! Пожелаваме Ви още много спортни успехи и завоюване на заветното 1-во място в бъдещите Ви участия!

 

  


Престижни награди на ученици по изобразително изкуство

  Шест престижни награди по изобразително изкуство спечелиха учениците в юбилейната национална изложба във Враца по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Изложбата е открита на 16.03.2023г.
   Учениците, заслужили наградите, са: Сияна Баросова II-б клас; Дария Цветкова II-б клас; Владислав Йорданов II-б клас; Бисер Асенов VI-б клас; Габриел Иванов VI-б клас и Ивона Енчева VI-б клас.

       


Проведе се математичско състезание "Европейско кенгуру"

       На територията на училището се проведе първият кръг от ежегодното математическо състезание "Европейско кенгуру". Верните отговори можете да откриете в документа.

Отговори от математическо състезание "Европейско кенгуру"


Миниконцерт в навечерието на националния ни празник

        Учениците от 7.б клас и вокална група "Приятели" поздравиха учениците и учителите от ОУ "Св. Климент Охридски" по повод 145-годишнината от Освобождението на България. Със стихове и песни почетоха паметта на знайни и незнайни герои, паднали в борбата за свободата на родината ни. 

   

         

           


Ден на розовата фланелка в IV "б" клас

       На 22.02.2023 год. в ОУ "Св.Климент Охридски" бе отбелязан международния ден на розовата фланелка в защита на различните и против насилието и тормоза в училище. В изготвянето на информационното табло участие взеха Мариян, Цветелина и Ана - Мария, ученици от IV "б" клас, както и техните родители, работещи по проект Подкрепа за приобщаващо образование. Благодарим за отзивчивостта!

    

       


Ден на розовата фланелка във филиала на ОУ „Свети Климент Охридски“

         Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в
училище, известен като "Ден на розовата фланелка".
       Началото на тази инициатива е поставено от две момчета. Те решават да
подкрепят свой съученик, който е подложен на подигравки и тормоз в своето училище,
след като се появява облечен с розово поло.
       По този повод, на днешния 22 февруари 2023г., във филиала на училището, учениците се облякоха в розово, за да изразят
своето отношение към тормоза и насилието в училище. Така те се присъединиха
към гласа на милионите други по света - за толерантност в училищните
взаимоотношения.
       Международният ден на розовата фланелка бе съпроводен и от множество
дискусии между ученици и учители по темата за тормоза и агресията в учещите общности. Проведоха се разнообразни дейности по класове, свързани с припомнянето, че всеки заслужава уважение.
       И нека не забравяме думите на професор Едуард Де Боно:
"Да сте прави през цялото време не е най-важното нещо на света, а и определено не е много красиво."

Не на тормоза в училище!


 


Ученици от четвърти клас се включиха в национална инициатива

      Учениците от 4.а и 4.б клас в основната сграда на училището се включиха в инициативата за рецитиране на Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски".  Всички училища в България точно в 12:00 часа рецитират тази безсмъртна творба, посветена на един от националните ни герои.


Ученици с призови грамоти за най-добра рисунка в Пчеларското изложение

     На 9-ти февруари се състоя откриването на юбилейното 20-то издание на Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“. В Международния конкурс за детско творчество, раздел "Изобразително изкуство" се включиха много училища от област Плевен. Ученици от ОУ "Св. Климент Охридски" доказаха своя пъстър талант и грабнаха призови грамоти за най-добра рисунка.
    Грамота за "Първа награда" в категория до 12 години си заслужи Георги Марионов. Две втори награди впечатлиха журито с креативността си - Гергана Гачева и Никол Колева. Грамота за "Трета награда" получи Грета Петракиева. Георги Георгиев впечатли журито в раздел "Пластика/Приложни изкуства" и спечели "Втора награда".
   Нека продължаваме да даваме тласък на нашите талантливи деца, които чрез своята мотивация постигат невероятни успехи.

                                   

 

                              


Слънчевата система през погледа на четвърокласниците

       Учениците от 4"а" и 4"б" клас с голямо желание и ентусиазъм изработиха проекти на тема: "Нашата слънчева система". Научиха интересни и любопитни факти за Слънцето и всички обикалящи около него небесни тела.  Проектите красят фоайето на основна сграда. Те се превърнаха в атракция за учениците от другите класове и са чест повод да се спират. С любопитство  разглеждат изработените макети. Продължавайте да се стараете все така, мили деца! Това е пътят към успеха.

   

    

     

                                                  


Шестокласници с беседа за финансова грамотност

Учениците от VI клас участваха в беседа за финансова грамотност на 17 януари, с участието на гост лекторa Николай Аспарухов. Въпросите бяха полезни и разнообразни, свързани с учебното съдържание по технологии и предприемачество, раздел икономика. Потребности и ресурси, личен бюджет, природни, човешки и капиталови ресурси, професиите и образованието, работа в екип, лидерство, интелигентният спор, зелени производства и много други интересни теми и игри се обсъдиха. Учениците участваха активно, забавляваха се и се замислиха върху представените идеи. Благодарим на този млад човек, че сподели с нашите ученици интересния си опит и полезни знания!

 


Дарение от ОУ "Св. Климент Охридски" за лечението на Никол

    "Най-добрият начин да започнеш деня е събуждайки се сутрин да си помислиш колко хубаво е да донесеш радост поне на един човек днес!" – Фридрих Ницше

Благодарим на всички ученици, родители и добри хора, които участваха в благотворителните ни инициативи!

Събраната сума за Никол е 8 800 лв. и е преведена по сметката й.

Прилагаме вносна бележка за дарената сума.

Бъди здраво, мило дете! Вярваме, че ще успееш да се справиш с това предизвикателство!


 Вълнуващ час за учениците от 6.а клас

     На 11.01.2022г. се проведе час по технологии и предприемачество в 6.а клас. Учениците се запознаха с темата "Нитоване и спояване на съединения". Гост по време на учебния час беше инж. Емил Патарински. Той помогна на учениците да приложат на практика своите нови знания. Всички ученици с интерес се включиха по време на практическата част на часа.

      

    

  


   Грамота за ОУ "Св. Климент Охридски" от Община Плевен

  ОУ "Св. Климент Охридски" получи грамота за участие в Коледен благотворителен базар от Община Плевен. Ръководството на училището изказва своята благодарност на всички ученици, родители и учители за активното участие и изработването на различни изделия, които бяха предоставени на организаторите на базара.


 

Уважаеми родители, мили хора!

 

      

Обръщаме се към вас с призив за помощ!

      Никол, второкласничка от нашето училище, СПЕШНО се нуждае от нашата съвместна подкрепа сега!

      Никол започна битка със злокачествено заболяване - Сарком на Юинг, което бързо прогресира. Детето се нуждае от нетърпящо отлагане лечение! Нека заедно го направим възможно!

     Да помогнем на Никол да се върне в клас и сред приятелите си и да дадем надежда и сили на нейните родители!

     От вторник, 03. 01., на входовете на двете сгради на ОУ "Св. Климент Охридски" - Дружба 1 - Основна сграда и Дружба 3 – втора база, ще бъдат поставени кутии за дарения, в които всеки ще може да остави парична помощ за лечението на детето.

    Препращаме ви и банковата сметка на Никол, така всеки, който пожелае и има възможност, може да помогне и чрез нея.

    Предприемаме и благотворителни дейности, но спешността на неотложното лечение ни подтикна към този зов за помощ!

    Вярваме във вашата съпричастност и добротворство!

    Всеки миг е ценен!

    Всеки лев е приближаване към спасението на Никол!

    Нека действаме заедно СЕГА!

С уважение и предварителна благодарност,

Ръководството и колективът

на ОУ "Св. Климент Охридски" - Плевен.

Дарителска сметка в UniCredit Bulbank

IBAN - BG08UNCR70001525168659

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Никол Станиславова Цановска

    


Коледна магия завладя учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“

  С много усмивки и добро настроение се проведе коледният концерт, посветен на наближаващите рождественски празници. Дядо Коледа и Снежанка донесоха със себе си много радост, песни и благопожелания. Събитието се проведе на 22.12.2022 г. в актовата зала на училището.

  За коледното настроение се погрижи вокална група „Приятели“. Заедно с техния ръководител – г-жа Богдана Голдс, бяха подбрали весели песни, както на български, така и на английски език.

  Специално участие взеха учениците от 3-б клас, които се превъплътиха в ролята на коледари и пожелаха здраве и благополучие на всички присъстващи.

  Друга вълнуваща част от концерта беше представянето на групата за хип-хоп танци „Венда“, които показаха майсторска хореография.

  Така духът на светлия празник се пренесе в сърцата на всички присъстващи и ни напомни още веднъж, че трябва да вярваме в чудеса, защото в тях се ражда доброто!

  

  

  

  

  


Виртуална среща с учениците от Румъния

   Учениците от VI-а клас се запознаха виртуално с деца от град Зимнич, Румъния. Срещата се проведе на 19.12.2022 г. в часа по английски език с ръководител г-жа Павлина Велковска. Двете страни общуваха на чуждия език - представиха се и разказаха за своите интереси.
   В края на срещата учениците поднесоха своите коледни пожелания и изпълниха заедно коледна песен.

     

    


Посещение на коледари от детска градина "Дружба"

   Днес ни гостуваха малките коледари от ДГ "Дружба". За здраве и берекет наричаха, пяха и танцуваха. Радост в сърцата ни донесоха. Да са здрави, силни и честити!  

         

        

       

       

Учениците от Iб клас празнуваха "Празник на цифрите"

   Най - малките ученици в ОУ"Св. Климент Охридски" - първокласниците имаха своята първа изява на сцената на училището. На 19 декември в актовата зала се проведе "Празник на цифрите". На него всички те с гордост изрекоха "Вече мога да броя и смятам до 10". Освен това изпълниха забавни стихове и песни. Много настроение и коледен дух внесе Дядо Коледа, който поздрави децата и им изпрати задачки-закачки. В края на празника за положния труд и старание, учениците получиха сладка изненада - вкусна торта.

     

              


Ученици посетиха Параклис - мавзолей "Св. Георги Победоносец"

   По случай освобождението на гр. Плевен учениците от 7.б клас имаха изнесен час. Те посетиха Параклиса - мавзолей "Св.Георги Победоносец", който се намира в центъра на града. Екскурзовод им беше бившата възпитаничка на ОУ"Св. Кл.Охридски" Виолета Петрова. От нея учениците научиха повече за събитията, които са довели до освобождаването на град Плевен от османско робство през декември 1877 година.

                


Румънската изложба гостува в ОУ "Св. Климент Охридски"

   В официалното фоайе на ОУ "Св. Климент Охридски" гостува изложба на рисунки на ученици от ОУ "М. Р. Параскивеску" от Зимнич и на ученици от Palatul Copiilor Александрия, Judetul Teleorman, Румъния. На 10.12.2022 г. Румъния изразява своята признателност към България за Освобождението на Плевен от турско робство.

В същото време на румънска земя се представи изложба на рисунки на учениците от ОУ "Св. Климент Охридски", Плевен. Едната част са експозирани в Александрия, другата в Зимнич.


Открит урок за Освобождението на град Плевен

Учениците от V клас изнесоха открит урок за Освобождението на град Плевен на 10.12.2022 г. Те представиха своя проект пред съучениците си от IV клас, под ръководството на г-жа Галя Ламбева. Петокласниците изнесоха тържествено слово, изгледаха заедно образователен филм, който проследява събитията от тези славни дни. Присъстващите разгледаха предоставените от тях материали по темата. По-малките гледаха с интерес и научиха повече за тази знаменита дата за плевенчани.


Ученици с изложба на рисунки в Румъния

В Двореца на изкуствата в град Зимнич - Румъния ще бъде открита изложба на рисунки на 09.12.2022 г. Двадесет и четири ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Плевен ще покажат своето творчество на румънска земя.

В същото време, във фоайето на плевенското училище, ще се открие изложба с рисунки на децата от Двореца на изкуствата в Зимнич, Румъния.

Художествената инициатива е в чест на 10 декември - Освобождението на град Плевен от турско робство.


Вокална група "Приятели" изнесе празничен концерт

Тържеството по случай празника на ОУ "Св. Климент Охридски" се проведе в актовата зала на 25.11.2022 г. Водещи на събитието бяха ученици от VII-в клас. Празникът стартира с вокална група "Приятели", които забавляваха публиката със своя музикален репертоар, ръководен от г-жа Богдана Голдс. Учениците изпълниха песните "Здравей училище", "За учителката", "Всичко е възможно", "Вечно дете" и рок парчето "Смартфон". Програмата беше закрита от концерта на Северняшкия ансамбъл.


Тържествено отбелязване на 38-години ОУ „Св. Климент Охридски“

ОУ „Св. Климент Охридски“ отбеляза своя патронен празник под наслов „Даваме път на мечтите“ на 25.11.2022г. Учители, ученици и гости станаха свидели на вълнуваща и интересна програма. От вокална група „Приятели“ се изявиха с прекрасните си гласове и раздвижиха публиката с невероятно рок изпълнение на китари.

Специално поздравително писмо от името на директора - г-жа Татяна Христова, бе прочетено от зам. директора – г-жа Мадлена Пенчева.

Програмата продължи с тържествено връчване на грамоти и награди за учениците.

За финал Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ изпълни залата с духа и традициите на българския фолклор. С много песни и танци „Северняците“ представиха образователен репертоар на всички присъстващи, най-вече към учениците.

Тържеството се закри със задружно право хоро, където малки и големи изпълниха залата с много усмивки и доволни лица.


Малчуганите от ДГ "Дружба" посетиха училището по повод седмицата на четенето

     Децата от 4 група на ДГ "Дружба", заедно със своите госпожи и директора г-жа Калева, посетиха училището по повод седмицата на четенето на 22.11.2022г. Бъдещите първокласници влязоха в часовете на 1-ви клас и се запознаха отблизо с буквичките, разгледаха класните стаи и дори се сприятелиха. Госпожа Грозева и г-жа Николаева предразположиха малчуганите и те се включиха в интересните уроци. Специален поздрав с песничка им направиха учениците от 1.а клас.

    В библиотеката на училището децата усетиха магията на книгите. Ученици от 5. клас им прочетоха интересни приказки и истории от близо и далеч, за да разпалят любовта към четенето у всяко мъниче.

    Посещението на детската градина завърши с разглеждането на интересни книжки. С усмивки си пожелахме до нови срещи.

                          

                                                            


Учениците от VII-а и VII-б клас посетиха Дните на отворени врати в плевенския театър

Учениците от VII-а и VII-б клас посетиха отворените врати в театъра "Иван Радоев" на 19.11.2022 г. Обиколката се проведе с интересните разкази на режисьора Денис Симеонов. Учениците разгледаха всички театрални потайности, бяха на сцена и на зрителските места.


НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ДЕТСКОТО ЧЕТЕНЕ:

"РАЗКАЗВАЧЪТ НА ПРИКАЗКИ ПРЕДСТАВЯ..."


Дни на отворените врати в ОУ "Св. Климент Охридски"


Футболният отбор на ОУ "Св. Климент Охридски" завоюва победа

На 28.10.2022г. стартира Първия кръг от Общинското първенство по футбол за ученици 5-12 клас. Участниците бяха разпределени в 3 възрастови групи според годината им на раждане. Учениците от  ОУ "Св. Климент Охридски" се включиха успешно в надпреварата и завоюваха 1-во място в своята възрастова група. Те победиха отборите на СУ "Пейо Яворов" и СУ "Стоян Заимов" с резултат съответно 11:0 и 6:0. Поздравяваме нашите спортисти за отличното им представяне и им пожелаваме успех и във втория Пролетен кръг на Общинското ученическо първенство!


Изнесен час на класа за учениците от 7.б клас

На 24.10.2022г. учениците от 7.б клас и класният им ръководител г-жа Я. Христова проведоха изнесен час на класа. Те посетиха постерна изложба посветена на 145 г. от Руско-турска война 1877/78 г.  на тема „Медицинско обслужване“, която  Регионален военноисторически музей – Плевен представя по повод Третия щурм за Плевен, проведен на 11 и 12 септември 1877г.. Седмокласниците  разгледаха виниловите постери и се запознаха с медицинското  облужване по време на войната, която е донесла свободата на България. Изложбата е експонирана на оградата на парка при Къща музей „Цар Освободител Александър II“.

                     


Бинарен урок на тема „Работа с мащаб“ се проведе в Vв клас

На 17.10.2022г. в Vв клас се проведе бинарен урок на тема „Работа с мащаб“. Урокът беше изнесен от г-жа Я. Христова и г-жа П. Патаринска. Силната междупредметна връзка на дисциплините математика и география даде възможност на учениците да използват знанията си в практически задачи. За изчисляването на мащаба на учениците помогнаха математическите им познания за преминаване от една мерна единица към друга, намиране на неизвестно число и работа с формули. Урокът беше уважен от ръководството на училището и учители.

   


Благодарим на всички родители и ученици за дарените средства на 15 септември и включването им в благотворителната инициатива за бедстващите в Карлово. Днес събраните средства - 2752 лв. са преведени по сметката за дарения. Благодарим ви за отзивчивостта и подкрепата!

СЕРТИФИКАТ


/clients/212/files/files/spravka-br_zapisani_nezaeti_mesta-2%20etap.pdf

 
"С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО": УЧЕНИЦИ ОТ ОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" СЪТВОРИХА ПРАЗНИК НА БЪЛГАРЩИНАТА

       

В ОУ "Свети Климент Охридски" се проведе публична изява под надслов "С България в сърцето" на учениците от 4.б клас, участници в Клуб "Българче" по проект "Занимания по интереси за приобщаващо образование", с ръководители - г-жа Сн. Николаева и г-жа П. Гешева.

На тържеството присъстваха заместник - директорът на училището г-жа Мадлена Пенчева, учители, родители и гости.

"Стиховете и песните, които учениците изпълниха, носеха послание да почитаме великата история на страната ни, да запазим искрата на родолюбието и да помним, че ние имаме какво да кажем и имаме с какво да бъдем горди, че сме българи".


НАЦИОНАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ" - РЕЗУЛТАТИ


СЪОБЩЕНИЕ

От 21 ФЕВРУАРИ 2022 г. (понеделник) се възобновяват присъствените учебни часове за всички ученици от 5., 6. и 7. клас. Преди началото на учебните занятия се провежда тестването на учениците за COVID-19 с щадящи тестове.


Космосът - тази интересна тема продължава да вълнува умовете и сърцата на всяка възраст със загадките и предизвикателствата си. Насърчавани от своите учители - Снежана Николаева и Поли Гешева, учениците от IV „Б“ клас на ОУ „Свети Климент Охридски“ проявиха творческо вдъхновение и креативност при изработване на своите 3D проекти за Слънчевата система. През месец януари в класната стая кипеше ентусиазъм, оживление, възхищение, надпревара и радост от добре свършената работа. Всеки се стремеше да представи по най-добрия начин своя проект, изработен с разнообразни материали - стиропор, картон, пластилин, хартия, играчки за елха, топчета, тел, клечки за зъби, шишчета и какво ли още не. Четвъртокласниците показаха знанията за планетите, усвоени в часовете по човекът и природата, по оригинален начин, с много фантазия и ярка красота. Проектите са изложени и могат да се видят във фоайето на училището.


ВАЖНО! От утре, 26.01.2022г. в ОРЕС преминават всички 5. и 6. класове-до 28.01.2022г вкл.,а 7а, 7б и 7в клас са присъствено. 7г клас се връщат в училище на 27.01.2022г.

 

С много настроение, песни, пожелания и наричания за здраве и берекет

учениците от основна сграда изпратиха 2021 година.

 

 

 

 


 

 

 

Историята на еленчето Ву вдъхнови за творчество ученици от ОУ "Св. Климент Охридски" в Международния ден на толерантността

Историята на еднорогото еленче Вундаба, наричано за кратко Ву, вдъхнови за творчество ученици от 4 „б“ клас на ОУ “Св. Климент Охридски“ – Плевен, в Международния ден на толерантността – 16 ноември. Те си изработиха картонени корони с един рог, които поставиха на главите си, и така демонстрираха, че харесват себе си и приемат с уважение всички, които са различни по един или друг начин.

Творческото занимание беше провокирано от занятие в края на миналата седмица на тема „Различие и толерантност“ в клуб „Българче“, създаден за занимания по интереси по наредбата за приобщаващо образование на МОН. Четвъртокласниците се запознаха с откъс от книгата “Моите красиви рога“ на Радослава Николова и бяха завладени от историята на еленчето с един рог и голямо сърце Вундаба, което им преподаде важни уроци по толерантност.

В приключенията на главния герой всяко дете може да открие себе си, ако някога се е чувствало различно или неразбрано. В чувствителната и наивна душа на еленчето се крие неосъзната мъдрост и сила на духа, които докосват и вълнуват малките читатели по неповторим начин.

Плевенските ученици разсъждаваха не само върху въпроси за съдбата на Ву и отношението на връстниците му, но и върху аналогични ситуации сред тях самите. Така те за пореден път достигнаха до извода, че толерантността означава приемане, търпение, уважение и разбиране.  


Учениците от 4.б клас на ОУ „Свети Климент Охридски“ - Плевен се включиха в Десетата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Тя е организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на образованието и науката. В рамките на кампанията Асоциацията провежда различни инициативи, като една от тях е „Известни българи четат на деца“. Обичани и популярни личности от различни сфери в България се включват в каузата за грамотност и образование чрез четене. Днес пред децата на България застана Мира Добрева. Тя чете от любимите си книги и сподели какво означава четенето за нея. Онлайн срещата беше вълнуваща за всички участници


                     Присъствени родителски срещи

     Клас

13.09.2021

(понеделник)

От 18 часа

14.09.2021

(вторник)

От 18 часа

17.09.2021

(петък)

От 18 часа

20.09.2021

(понеделник)

От 18 часа

21.09.2021

(Вторник)

От 18 часа

Фоайе

(до 1 стая)

Столова

3 а

Двора на училището

Двора на училището

Актова зала

БДП

Актова зала

Столова

Фоайе

Двора на училището

Столова

Актова зала

5 ЦОУД

Актова зала

Уважаеми родители,

             Уведомяваме Ви , че родителската среща на петите класове ще се проведе на         16.09.2021. , от 18 часа, в сградата на училището,при спазване на необходимите         противоепидемични мерки.

              Моля,носете маски !

                                                                                                                                                                                                                                От училищния колектив на 

                                                                      ОУ ,,Свети Климент Охридски ''

                                                                                                   гр.Плевен                                                                                                                                                                                                


 НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ!!!

От 01.07.2021г. започва издаването на удостоверения за получаване на еднократна парична помощ за първокласниците. 

На тази помощ имат право всички първокласници.

Удостоверенията ще се издават в ОСНОВНАТА СГРАДА на ОУ "Свети Климент Охридски" гр. Плевен от 8:00 до 16:00 часа.


СПИСЪК 

НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС 

ПЪРВО КЛАСИРАНЕ

ПРИЕМ УЧЕБНА 2021-2022 ГОДИНА 

ОСНОВНА СГРАДА 

/clients/212/files/files/spisuk_1_klas_osnovna_sgrada.pdf

ВТОРА БАЗА

Уважаеми родители, 

Уведомяваме Ви, че всички деца, за които са подадени заявления, са приети на първо класиране.

В срок до 11.06.2021г. от 8:00 до 15:30ч. е необходимо да подадете заявление-декларация за записване във втора база на училището.ЗАПОВЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО В ОУ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

ОТ 12.04. ДО 30.04.2021г. 

/clients/212/files/files/Zapoved obuchenie ot 12042021 do 2904202112042021.pdf 


ОТГОВОРИ НА ЗАДАЧИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ" 

/clients/212/files/files/otgovori na zadachite ot NMS Evropeysko kenguru.pdf


УЧИЛИЩЕН ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2021-2022 ГОДИНА 

/clients/212/files/files/Uchilishten plan- priem za uchebnata 2021-2022 godina.pdf


Общински кръг на олимпиадата "Знам и мога" за ученици от 4. клас

ще се проведе на 23.01.2021г. в основна сграда на училището.

Начало на общински кръг на олимпиадата – 09:00 часа

Времетраене на олимпиадата - 2 учебни часа /80 минути/

Участието на учениците е доброволно. Писмената работа е анонимна.

Всеки ученик, номиниран за участие в олимпиадата, попълва и подписва декларация за информираност и съгласие за публикуване на резултатите му от всички кръгове, в които участва.

Учениците, които ще участват, да се явят в училище /основна сграда/ на 23.01.2021г. не по-късно от 08:45 часа.


Днес, в навечерието на една по-различна Коледа и в края на една трудна за всички ни година, учениците от 5-те класове на ОУ ”Св. Климент Охридски” гр. Плевен изпратиха картички до медиците и персонала на  Първо ДКЦ с посланието “Благодарим Ви, че сте тук!”. Изработени в часовете на занимания по интереси, картичките изразяват искрената благодарност на децата към хората, за които работата  “он-лайн” е невъзможна и въпреки предизвикателствата остават до нас и нашите близки с грижа и професионализъм.

                   


ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „СВЕТИ   КЛИМЕНТ  ОХРИДСКИ” - ГРАД ПЛЕВЕН

       

Уважаеми колеги и родители, скъпи ученици, днес нашето училище - ОУ „Св. Климент Охридски “- гр. Плевен представива своя патронен празник!

      Патронният празник е един от вълнуващите дни в живота на всяко училище, защото е повод да обърнем поглед назад и да видим дирята, която сме оставили в обществения живот.  Да направим критичен анализ, с какво не сме успели да се справим и да начертаем своето бъдеще, такова, каквото искаме да имаме за нашите деца. 36 години история, 36 години знание и опит, и стотици успешно завършили и реализирани ученици. Но за първа година не мога да видя лицата ви, скъпи ученици, озарени от очакване на резултатите от проведените традиционни конкурси. За първи път отбелязваме нашия празник нетрадиционно, неприсъствено. Надяваме се всички това да е за първи и последен път.

      Уважаеми  учители, в ден като днешния искам да Ви пожелая крепко здраве, спокойствие, търпение, целеустременост и успехи в отговорната мисия на просветители в трудна за цялото общество ситуация. Поднасям моето уважение и благодарност към Вас, защото Вие възпитавате и изграждате децата на България в една извънредна и динамична обстановка. Давате всичко от себе си да се провежда пълноценен образователен процес, макар и дистанционно и костващ ви много повече време и усилие за подготовката на интересни и мотивиращи вашите ученици уроци.

    Скъпи ученици, на всички Вас пожелавам в тази обстановка най-вече здраве, защото осъзнаваме в настоящата действителност, че наистина то е най-голямата ценност, бъдете отговорни към него,  бъдете добри ученици и хора, успявайте със знания и умения, учeте, но и не спирайте да се забавлявате и да мечтаете.

      Уважаеми родители, искрените ми благодарности са и към Вас! Благодарение на вашата подкрепа, помощ в къщи, работейки със своите деца, допринасяте за постигане на един оптимален образователен процес. Вярваме, че и занапред ще бъдете така отговорни и наши партньори, защото само заедно и отговорно ще преодолеем и тези трудности! Бъдете здрави, търпеливи, обичайте своите деца, подкрепяйте ги, давайте им крила да летят!

    

     Желая здраве и нови успехи на всички наши колеги, родители и ученици! Нека с обединени грижи и усилия се справяме с трудностите и предизвикателствата, за да пребъде нашето училище, за да пребъде България!

     Честит празник на всички!   

       С уважение,

       Татяна Христова -  Директор на ОУ „Св. Кл. Охридски”,

       гр. Плевен


С П И С Ъ К   Н А    Н А Г Р А Д Е Н И Т Е

У Ч Е Н И Ц И   В  У Ч И Л И Щ Н И Т Е   К О Н К У Р С И

ПОСВЕТЕНИ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК

НА УЧИЛИЩЕТО 2020 ГОД.

ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

   1 – 4 клас

   1. Ванеса Гекова – 2”в” кл. – проза;

   1. Лора Симеонова – 3”г” кл.;

   2. Доротея Красимирова – 3”г” кл.;

   3. Карина Пашова – 2”в” кл.

   5 – 7 клас / поезия /

   1. Никола Кирилов – 7”б” кл.;

   2. Пламена Маринова – 6”б” кл.;

   3. Петър Великов – 6”б” кл.

   5 – 7 клас / проза /

   1. Павел Петков – 6”а” кл.;

   2. Преслава Георгиева – 6”б” кл.

На Английски език: „My school is my home”

 1. Павел Петков – 6”а” кл.;
 2. Ия Арделска – 6”а” кл.;
 3. Ивана Найденова – 6”б” кл.

КОНКУРС ЗА РИСУНКА

    Първа награда:

 1. Симона Ивайлова Додева – 6”а” кл.;
 2. Светлана Станимирова Ламбева – 6”а” кл.;
 3. Габриела Руменова Бебенова – 7”а” кл.;
 4. Габриела Владимирова Вълчанова – 6”г” кл.

Втора награда:

 1. Деян Момчилов Цветанов – 2”в” кл.;
 2. Миа Бойкова Първанова – 2”в” кл.;
 3. Павел Ивайлов Мартинов – 2”д” кл.;
 4. Веселин Валентинов Малюшки – 6”в” кл.

Трета награда:

 1. Ивалина Ивайлова Пандова – 2”д” кл.;
 2. Аделина Дениславова Димитрова – 2”г” кл.;
 3. Мадлена Петева Петрова – 1 кл.;
 4. Виктория Станиславова Цановска – 6”а” кл.


Честит патронен празник на всички учители и ученици от ОУ "Св.Климент Охридски"! Учениците от 2"а" клас с кл. р-л: М. Иванова изработиха Проекти за живота и делото на Свети Климент Охридски.

                                    


Честваме патронния празник на училището в месеца, в който почитаме паметта на народните будители. Такъв е и нашият патрон - книжовник, творец и учител. Своята почит и признателност към делото на свети Климент Охридски изразиха и учениците от 3.б клас. С много желание и интерес те изработиха и представиха пред съучениците си електронни книжки. Да пребъде делото на Първоучителя Климент!

https://app.writereader.com/library/book/22facb4d-4f4c-4091-b93e-11b19a005de5?fbclid=IwAR39SktchAyWFbWYkofm4Jo_C92R8IbGMjqBuB93QlCKSYrHK4-ZA0zH80E

https://app.writereader.com/library/book/7705f8c7-34ed-4cb0-89fb-5e1e8cf4f4be?fbclid=IwAR30zSIv618S59rdJqJ3qWY-iVa06XMQInEKzE0IoGcFlb64ZoAXP-Fzbug

https://app.writereader.com/library/book/cc9a1cd4-9f58-4755-97e2-ba63389634c1?fbclid=IwAR0O01aaTTkOHtOZh4BuX7-0oFu02iY7CfbZUjl3HGUone8xlg09YJo7V98

https://app.writereader.com/library/book/fdc6218c-c26a-42bd-96e5-b1ad5fe60e28?fbclid=IwAR111KDz-ctiT_vMOdL8agnGS7-7xy0KQK-lnoqI7N170nC7K2qEPtOcffA

https://app.writereader.com/library/book/8d3e2c50-b2f3-4b33-a5ad-94b4835f92ad?fbclid=IwAR1OPr48PejTqq6DANvfLpnHPtkzjSW3RwabSBqv5UCNP2xCmHr1HUFHvPI

https://app.writereader.com/library/book/51073304-f0f3-4c6f-bcb2-2038bbc9b066?fbclid=IwAR2QiHCNUttgvwdgmXcwhaDYoFEvHL4lnk0y5dMw1B96gkrrZug7SUQRhRQ

https://app.writereader.com/library/book/939722d3-f60f-4442-8d1a-a7f6290a2395?fbclid=IwAR1BobKCpLSeKgjcMhQv_rMr_f-82e7Go38v3wNxhbcigNyXaWKqFJ7cO-I

https://app.writereader.com/library/book/a01a29cf-f874-4b76-aaa6-5faea5bed082?fbclid=IwAR1P_cxznIoUufgI03bji38Wcmocixr9P4S-6ziLAV3x23GsmG5xwNiUwMQ

https://app.writereader.com/library/book/32167ad5-336a-4f1c-9195-2449fa970a39?fbclid=IwAR2jdeI4D3NxC6F8yztDM5Rbnx3wBmP1eW0dkjHsnlYHk4_aFXZz4MeOETo

https://app.writereader.com/library/book/1a2ea848-6e6f-4115-8c34-b4bb03a52503?fbclid=IwAR3QK7UPK5i96NYYZygH9R4XGengV2OXE2bgM8WkiZ5ZHDk5PRcsPOtWBLo

https://app.writereader.com/library/book/e2317511-27a8-4c48-9dc8-42bcb6fce954?fbclid=IwAR30zSIv618S59rdJqJ3qWY-iVa06XMQInEKzE0IoGcFlb64ZoAXP-Fzbug

https://app.writereader.com/library/book/27108e2e-d97d-4a7e-a366-05e7b1f0a297?fbclid=IwAR15pa7ES7yo82BK1rdM5O_8Ns9RhLreFvfvXsgg1q7uJbjLOjsfScUKA2E

https://app.writereader.com/library/book/498e0217-d2bb-42af-ade5-f2bfa26a929d?fbclid=IwAR15pa7ES7yo82BK1rdM5O_8Ns9RhLreFvfvXsgg1q7uJbjLOjsfScUKA2E

https://app.writereader.com/library/book/988d2d9f-ebf6-463f-90b1-1987f62f2373?fbclid=IwAR15pa7ES7yo82BK1rdM5O_8Ns9RhLreFvfvXsgg1q7uJbjLOjsfScUKA2E

https://app.writereader.com/library/book/10bb7d64-82d4-4df3-b47c-8b6e00b10fc3?fbclid=IwAR0z4bHATtX7nVANDSkYNJBlVdjf1JApLmHmAt4fKghIyXvUofO43lHBXL8


Клетките, оцветени в зелено, показват седмиците, в които дадената паралелка се обучава присъствено.


На 22 октомври 2020 г. в актовата зала на ОУ „Св. Климент Охридски”, ж.к. „Дружба” в град Плевен се проведе вълнуваща среща на учениците от първи и втори клас с плевенската поетеса и член на СБП – София и на Дружеството на писателите – Плевен, г-жа Витка Витанова, представена на децата от г-жа Велина Ценкова, учител в училището и също плевенски автор.

На срещата-разговор авторката представи на децата творби от свои книги – стихове и гатанки, както и новата си книга – „Вълшебният чадър”. Децата изпълниха нейни стихове, с предварително изработен от тях мизансцен, отгатваха гатанки, задаваха интересни въпроси.

За още по-вълнуващото съпреживяване на творчеството на поетесата прозвучаха две песни по нейни стихове, по музика и в изпълнение на Александър Томов.

В края на срещата малките читатели имаха възможност да си закупят книга с автограф от авторката. Те не спестиха думите си на радост и благодариха за чудесно споделеното време, а поетесата Витка Витанова поздрави децата за вниманието, любознателността, чувствителността и ума, с които са я впечатлили, и взаимно си пожелаха нови срещи.


Учениците от 2 "А, В, Г, Д" класове, с класни ръководители: М. Иванова, П. Стефанова, Е. Георгиева, Д. Личева, сбъднаха една своя мечта - учебна екскурзия до град Габрово. Децата с интерес посетиха ПЛАНУВАНИТЕ за посещение музеи и исторически места. В "Дома на хумора и сатирата", разбраха колко пестеливи са габровци. Докоснаха се до един от символите на Габрово - Априловската гимназия: люлка на българското образование. В центъра на малкото планинско градче, вниманието им бе грабнато от модерния Интерактивен музей, който ги зареди с още положителни емоции и добро настроение.

                                                                Пътешествие в света на приказките с ученици от I „в, г, д“ клас

 Успешно приключиха часовете  на групите – „Заедно с приказните герои“  в I „в“ с кл. р-л Петя Стефанова, „ В света на приказките“ в I „г“ с кл. р-л Деница Личева и „Приказен свят“ в I „д“  с кл. р-л Елка Георгиева – за  занимания по интереси по Наредба за приобщаващото образование. Като се има предвид формата на работа и занимателния елемент, учениците работиха с голямо желание и интерес в часовете. Те усъвършенстваха и уменията си по изобразително изкуство, като пресъздаваха всяка чута приказка в рисунка. Всички ученици разбраха, че  „Деца, които четат, успяват!

https://www.youtube.com/watch?v=YLXIeVU8oK8&feature=youtu.be

   

  

 

 

 

  

 

 

 

 


ГОДИШНА ПРОДУКЦИЯ НА ГРУПА ЗА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ «БЪЛГАРЧЕ» ПО НАРЕДБАТА ЗА ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ

В група по интереси „ Българче” участват ученици от ІІ «б» клас в ОУ “Свети Климент Охридски“- Плевен. Основните дейности, включени в работата на групата, са насочени към разширяване знанията на учениците за историята и фолклора на българския народ, традициите и обичаите.

Работата по проекта дава възможност на всички ученици да намерят своето място в него чрез различни форми на изява, да повишават самооценката си чрез включване в разнообразни дейности.

https://read.bookcreator.com/O3St4SRiFvXFIURWfmDk8nONNxw1/gNmfibKfSXGAyIWTNXhhxA?fbclid=IwAR2jM7RF2ZdXJZjEP10aR1E4iJ2sfElWrrIVZWZ3psCj98jGsrBbbR-MKc8


НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК - 24 МАЙ

/clients/212/files/files/24_may_den_na_bulgarskata_prosveta.pptx

/clients/212/files/files/Prezentaciq_1.pptx

/clients/212/files/files/Prezentaciq_2.pptx

https://read.bookcreator.com/O3St4SRiFvXFIURWfmDk8nONNxw1/3yfoCYzHTUKqIQef5i8wiQ?fbclid=IwAR0NPijiuteqLioVcE71-5Dw7hnhUvKTq9AnNuvargg25q-RSPxiVTpmeDw

https://read.bookcreator.com/O3St4SRiFvXFIURWfmDk8nONNxw1/wZemEuRWRy-OD21n0y7_vA?fbclid=IwAR00SMRBPaaJwzptELch6VftlORMzRUzGVQ-1s3_zvBr8Xmng_wbHSBtvQY

https://app.writereader.com/library/book/cdc64366-c929-41e3-ad16-84c43a616ff7?fbclid=IwAR3JyRlrmyhqfpEZVqLXEy7C0di5ZYnJhEh0g-2YTDVncrBZMsgH3ANPbWo

https://app.writereader.com/library/book/7705f8c7-34ed-4cb0-89fb-5e1e8cf4f4be?fbclid=IwAR0mvl2HwcaC5NgKcN1J8VDCuaY4umJG2l41ZBa4vEpsGQVQDWFoYJxoOtI


18 май - Международен ден на музеите

/clients/212/files/files/Nashite_proekti_za_muzeite.pptx

/clients/212/files/files/Elena_Nikolova.pptx


ЗА ВАС СЕДМОКЛАСНИЦИ:

Подаване на заявки за явяне на изпит, ПО ЖЕЛАНИЕ, по чужд език в VII клас.

Всяко заявление следва да е попълнено и подписано от ученика и родителя/настойника, сканирано /или снимано/ и изпратено на електронната поща на училището ouklohridski_pl@abv.bg не по-късно от 10 часа на 10.04.2020 г.

/clients/212/files/files/Zayavlenie_NVO_7klas_Anglirski_ezik.pdf


На вниманието на родителите на бъдещите първокласници!

Уважаеми родители,

Можете да подадете заявление за постъпване на детето Ви в първи клас в ОУ "Св. Климент Охридски", град Плевен на електронната поща на училището: ouklohridski_pl@abv.bg.  Ще Ви бъде изпратен формуляр, който да попълните и върнете обратно на пощата на училището. На Вашата поща ще получите входящ номер на заявлението.

Бъдете здрави!


Уважаеми ученици и родители,
Ние ползваме електронния дневник на ШКОЛО.
За да организираме онлайн обучението през платформата на ШКОЛО всеки трябва да има регистрация. За съжаление все още има нерегистрирали се. Умоляваме Ви да го направите в най-кратък срок и ще получите потвърждение.
Разчитаме на Вашето съдействие.

https://www.shkolo.bg/


Уважаеми ученици и родители,
Съгласно Заповед на министъра на здравеопазването ваканцията се удължава до 29 март 2020 г.
Класните ръководители и вашите учители ще се свържат с Вас, относно организирането на онлайн обучение.

ЗАПОВЕД /clients/212/files/files/zapoved_MZ-13_03_2020.pdf

УКАЗАНИЯ ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ /clients/212/files/files/Dist_obuchenie16_03_2020.docx


УЧИЛИЩАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН

ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ ДО 15 МАРТ 2020г. 


В изпълнение на Заповед № РД-01-117 от 08.03.2020 г.

на Министъра на здравеопазването

СЕ ПРЕУСТАНОВЯВАТ УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН

ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ!


СЪС ЗАПОВЕД НА МЗО СЕ ОБЯВЯВА ГРИПНА ВАКАНЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛАТА СТРАНА от 6 до 11 март 2020г. /от петък до сряда включително/.
Преустановява се учебният процес!ОБЯВЛЕНИЕ 

за набиране на предложения за доставка на продукти

по схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко"

/ клиенти / 212 / файлове / файлове / obqvlenie.pdf


На 15.01.2019 г. в ОУ "Св. Климент Охридси" - Плевен се провежда обучение по "Хелфи" - Първа долекарска помощ.
Доброволците Росен Димитров и Михаела Цокова от български Младежки Червен Кръст-Плевен се запознаха с ученици от 4а, 4б и 4в клас, както се вижда първа помощ при счупване, изпитване и изливане.
Участниците показват знания и умения по темата.
Организатор на обувки е здравен специалист - Галина Георгиева.
 
 


С "На гости в училищната библиотека" ОУ "Св. Климент Охридски" гр. Плевен закри Националната седмица на четенето 2018

Днес, в последния заключителен ден от Националната седмица на четенето 2018г., Деца от подготвителна група на ДГ "Дружба" с гл. учител г-жа Цветелина Симеонова посетиха библиотеката на ОУ "Св. Климент Охридски "гр. Плевен.

      Библиотекарят на училището г-жа Ваня Иванова запозна малчуганите с наличните в библиотеката книги и подчерта различните ползи от четенето на книги. Децата не скриха вълнението си от досега с книгите и споделиха своите любими приказни герои и детски книги.

      На мястото на мероприятието бяха и г-жа Магдалена Иванова - кл. ръководител на 4 "а" клас в училището и г-жа Инна Георгиева - кл. ръководител на 4 "в" клас. Госпожите изразиха надеждата си малчуганите да станат бъдещи първокласници и възпитаници на ОУ "Св. Климент Охридски ", а те - техни класни ръководители.

      Г-жа Магдалена Иванова и г-жа Инна Георгиева бяха подготвили подаръци за малките гости - книжки за оцветяване и специален подарък - книгата "26 приказки от цял ​​свят".

     Гостуването на децата от ДГ "Дружба" в ОУ "Св. Климент Охридски "завършва с посещение по класове. Малчуганите посетиха класни стаи на 4 "а" и 4 "в" клас, където откриха много нови неща и изненади.

     Децата от 4 клас "а", освен че са подредени в свой кът с книги, посветени на Националната седмица на четенето, задаваха и записите на по-малките от тях. Г-жа Магдалена Иванова бе подготвила и специална торбичка с награди за отговарящите правилно.

     Малчуганите от ДГ "Дружба" посетиха и класната стая на 4 "в" клас с кл. ръководител г-жа Инна Георгиева, който също е подготвил кът за книги за своите ученици. И тук, срещата между малки и големи беше вълнуващо и запомнящо се.

         

     


По повод Седмицата на четенето,  гости на малките първокласници от I "г" клас с класен ръководител г-жа Вяра Спасова, бяха приказните герои от IV "е"  клас с класен ръководител г-жа Петя Стефанова. 

    


Във връзка със седмицата на четенето учениците от Втора база при ОУ "Свети Климент Охридски" гр. Плевен, със зам. директор г-жа Анелия Петракиева и класни ръководители г-жа Деница Личева, г-жа Елка Георгиева и г-жа Петя Стефанова, посетиха ГД "Калина". Те зарадваха малките слушатели с увлекателни приказки, които им прочетоха.

        

А ученицити от 4 "д"   клас завършиха маратона на четенето със състезание по КРАСНОПИС и ПРАВОПИС.

    


Участие в Седмицата на четенето при най-малките. Учениците от I "г" клас слушаха с интерес приказка, прочетена от родител.


Интересни мероприятия, свързани с Националната седмица за насърчаване на четенето, са проведени и в ОУ "Св. Климент Охридски "гр. Плевен - Втора база. Ученици от 3 "в" клас представят по интересен начин приказките на Шарл Перо и Ханс Кристиан Андерсен пред учениците от 1 "в" клас. Облечени като приказни герои, третокласниците разказваха за любимите на всички деца приказки и четяха техни приказки. Пред малките ученици се появиха Червената шапчица и вълкът, Котаракът в чизми, Спящата красавица, Пепеляшка, Ледената кралица. Децата слушат в захлас, разпознават героите и разказват края на приказките, които познават. След приказните герои идва ред на палавниците от световната и родната литература - Пипи и Патиланци. Децата и тях посрещнаха с радост и слушаха с интерес за своите лудории.

Младите учителики г-жа Зорница Маринова и г-жа Снежана Горанова доставиха огромно удоволствие на третокласниците, като четоха пред тях интересни народни приказки. Децата ги обсъдиха с въпроси и също така изразиха желание да покажат и пред тях умението си за четене.

              


Инициативата 
"Национална седмица на четенето" 
се проведе и в нашето училище.

Ученици от ДФСГ "Интелект" представиха и прочетоха интересни приказки 
на учениците от IV клас.

Децата останаха очаровани от изразителното и вълнуващо четене на гимназистите и те спомогнаха за повишаване на грамотността и интереса на малките читатели към книгите и литературното изкуство. 

       

    

    

  


Национална седмица на четенето откриха в  ОУ "Св. Климент Охридски" гр. Плевен

     По повод предприетите от МОН инициатива Национална седмица на четенето 2018г. в ОУ "Св. Климент Охридски "гр. Плевен дадоха началото на мероприятието и бяха обявени планирани събития, които ще се състоят в периода, когато Седмицата продължи - от 22 до 26 октомври 2018г.

     По повод Националната седмица на четенето 2018г., В фоайето на училището беше подредено табло, което информира за ползите от четенето на книги. Целта на инициативата е повишаване на грамотността и засилване на интереса към книгата сред учениците от начален и прогимназиален етап.

   Официалното старт на седмицата на четенето 2018г. беше даден в 08:00 часа в Актовата зала на училището с слово, изнесено от зам. директора на УД - г-жа Веселка Великова, която подчертава ползите от четенето пред учениците от началната фаза и техните класни ръководители и изказа мнение, че четенето не само прави човек обучен, но и позволява да преодолее действителността, навлизайки в нови и загадъчни светове на интересни събития, места и герои.

   По време на днешното тържество децата пяха песни, рецитираха стихове и изнесоха театрална постановка. Специални материали относно книгата и ползите от нея бяха изготвени от учениците от 4б клас с кл. ръководител г-жа Мая Цветкова.

    Програмата на Национална седмица на четенето 2018г. в ОУ „Св. Климент Охридски” обхваща и двете сгради на училището и ще продължи през цялата седмица с четене на разкази и стихотворения от по-големите на по-малките, посещения в ДГ „Иглика” и библиотеката на читалище „Пробуда”, състезания по правопис, както и за най-добър четец и разказвач. Маратон на четенето ще се проведе сред децата от първи до четвърти клас във Втора база на училището.

    Седмицата на четенето приключва на 26.10. 2018г. с посещение в 10:00 часа на деца от ДГ „Дружба” в училищната библиотека.

        


Учениците от 4б клас в ОУ "Св. Климент Охридски"-гр. Плевен отбелязаха 21 март - Световен ден на хората със Синдром на Даун.
Децата изработиха табла, рисунки, надуха цветни балони и обуха различни чорапи в знак на съпричастност. Класният ръководител - Снежана Николаева и мед. специалист Галина Георгиева представиха пред учениците беседа и презентация. Учениците разбраха, че с напредъка на медицината и образованието са постигнати значителни успехи в реализацията на хората със Синдром на Даун във всички области на живота, деца успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят.
     


Ученици от ОУ "Св. Кл. Охридски"- Плевен представиха празнична програма по повод Трети март

    Три дни след официалното честване на на Освобождението на България от Турско робство-3 март, учениците от 6б клас на ОУ "Св. Кл. Охридски"-гр. Плевен с класен ръководител г-жа Янка Христова изнесоха празнична програма и създадоха истинско празнично настроение сред учениците от начален и прогимназиален курс.

    По традиция, за място на мероприятието беше избрана Актовата зала на училището, чиято сцена беше празнично декорирана.

    Учениците от 6б клас  рецитириха известни български патриотични стихотворения. 
 

    След рецитала посветен на Освобождението,  на сцената се качи вокална група "Приятели" с ръководител г-жа Богдана Голдс, които с прекрасните си гласове озвучиха залата, изпълнявайки известни български патриотични песни.

    3-ти март е една от най-важните дати в историята на България, в която се правят първите крачки към утвърждаването на България за суверенна държава. Макар с малко закъснение, децата изразиха своята почит и признателност към падналите в битката за свободата.


През учебната 2016/ 2017 година учениците от 1 б клас, с класен ръководител г-жа Хризантема Йорданова, работиха по 4 проекта на eTwinning:

 1. Книгознайковци;
 2. Аз обичам България;
 3. Сапунени мехурчета;
 4. Цветовете на дъгата / The colors of the rainbow.

И четирите проекта са наградени с Национален знак за качество. 

   

   

   

   ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

Информация за социалните услуги в общността за деца

/clients/212/files/files/DAZZD.pdf


Четири деца от 1 б клас бяха сред наградените от СМБ – секция Плевен, за високи постижения в математиката през учебната 2016/2017 година:

Иванина Павлова, Димана Георгиева, Радослава Христова и Адриана Гьокова.

      


Пет ученици от 1 б клас достигнаха до Финалния национален кръг в Националните състезания, организирани от Съюза на българските начални учители: Иванина Павлова, Димана Младенова, Адриана Гьокова, Александра Богданова и Мая Въчковска. Две от тях станаха победители в Националното финално състезание с максимума от 50 точки: Иванина Павлова и Димана Младенова.

  


На 25 май областният управител на Плевен Мирослав Петров връчи отличията на 13 учители и училищни директори от областта, удостоени с приза на Министерство на образованието и науката почетна грамота „Неофит Рилски“. Отличието се присъжда за тяхната цялостна, дългогодишна и професионална трудова дейност в системата на училищното образование. Наградените педагози бяха представени от началника на Регионалното управление на образованието Албена Тотева. Тя уточни, че отличените преподаватели и директори са предложени от педагогическите екипи, Регионалното управление на образованието, социалните партньори, както и от синдикалните и работодателските организации.

От нашето училище между наградените бяха Хризантема Йорданова – старши начален учител и  Наташа Цветкова – старши учител по математика и ИТ.

     

     

http://www.bgsever.info/news/2017/05/25/%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB/


В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и на славянската писменост, в хотел „Балкан” – София се проведе заключителният етап на ХХ юбилеен Национален конкурс „Учител на годината” – 2017 г., организиран от Синдиката на българските учители. На това вълнуващо събитие за българското учителство, в изключителна тържественост и сърдечна обстановка бяха представени и удостоени с приза „Учител на годината” номинираните на национално равнище в конкурса. От нашето училище г-жа Хризантема Йорданова Стефанова  получи Диплом на Специалната награда на Председателя на СБУ д. ик. н. Янка Такева и статуетка „Учител на годината” – 2017 г. в направление „Начално образование”.

      ОУ "Св. Климент Охридски" - гр. Плевен чества Световния ден на околната среда
Днес в ОУ "Св. Климент Охридски"-гр. Плевен отбелязаха 5 юни - Световния ден на околната среда. Темата на Световния ден на околната среда за 2017 година е "Свързване на хората с природата". Учениците от 5а и 5б клас на училището отправиха призив към всички хора да се замислят и да оценят нейната красота и ценност. Припомниха най-лесните, "малки" неща от ежедневието, които могат да са от полза за опазване чистотата на планетата. Запознаха аудиторията с някои тревожни факти за вредите, които човек, съзнателно или не, оказва на околната среда и вдъхновиха своите приятели да направят първата крачка към запазването на нашата зелена планета!

 Мероприятието бе организирано от г-жа Ивелина Стоянова - преподавател в училището. 

  


Призови места за учениците от 1 б клас на ОУ „Св. Кл. Охридски” в две математически състезания

На 22 април от 15,00  часа в Конферентната зала на СУ „Стоян Заимов”, гр. Плевен се състоя награждаването на победителите от  Международното математическо състезание „Европейско кенгуру” и Великденското математическо състезание.

Две  ученички от 1 б клас на ОУ „Св. Климент Охридски” – Плевен, с кл. ръководител Хризантема Йорданова и възпитател Янита Гаврилова  взеха призови места и в двете състезания.

„Европейско кенгуру”:

 Иванина Павлова Тонкова се класира на 2 място и  Димана Георгиева Младенова се класира на 3 място.

Великденското математическо състезание:

Иванина Павлова Тонкова се класира на 1 място и  Димана Георгиева Младенова се класира на 2 място.

      


      „Празник на буквите” в ОУ „Св. Климент Охридски” - гр. Плевен

  Вълнуващ бе 5 април 2017 година за учениците от 1 а, 1 б, 1 в, 1 г и 1 д  клас на ОУ „Св. Кл. Охридски”, Плевен и неговият Филиал. Те празнуваха най-важния си ден – Празника на буквите. Това вълнуващо тържество се помни  цял живот, защото децата от 1-ви клас осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни. Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно  интересно и вълшебно приключение в света на българската азбука. Страничка след страничка се запознаваха с нея и се учеха да подреждат буквите в срички, думи и изречения. И колкота повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост да заявят: „Ние вече сме грамотни!”.

Празникът на буквите бе емоционален, забавен  и неповторим за малките ученици, благодарение на екипната работа на учителите от начален етап в двете бази – г-жа Елисавета Петрова, г-жа Хризантема Йорданова, г-жа Янита Гаврилова и г-жа Десислава Шополова, г-жа Пенка Йосифова, г-жа Елизабета Цветкова и г-жа Венера Маринова, които всеотдайно се включиха в подготовката и провеждането на това незабравимо тържество!

Родителите и гостите съпреживяха радостта и вълненията на малките, но умни и талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции. Празникът „Ние вече сме грамотни” за децата от 1 а, 1 б, 1 в, 1 г и 1 д клас  бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! За доброто настроение в залата, на празника на първокласниците от Филиала на училището, се погрижиха и актьорите Мариета Калъпова и Христо Домусчиев-Бебо. Всяко изпълнение бе посрещнато с бурни  аплодисменти и щастливи усмивки от всички - учители, родители и гости на тържеството.

Първокласниците  показаха, че много добре са се научили вече да четат и пишат, увериха своите учители, съученици, близки и приятели, че вече са грамотни, че ще бъдат упорити в усвояването на знанията и успешно ще се трудят в бъдеще. Защото да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите.

    


 Децата от 1а и 1 б клас на ОУ "Св. Климент Охридски"-гр. Плевен-гости на училищната библиотека 

    В рамките на стартиралия на 31 март Месец на книгата 2017г. в ОУ "Св. Климент Охридски"-гр. Плевен се проведе 
 поредното мероприятие, касаещо вълшебния свят на книгите и печатното дело. Този път гост на библиотекаря на училището г-жа Ваня Иванова бяха най-малките ученици на училището-децата от 1а и 1б клас с класни ръководители г-жа Елисавета Петрова и г-жа Хризантема Йорданова. 
   Децата за пръв път прекрачиха прага на библиотеката и не скриха своя интерес към книгите в нея. Библиотекарят Ваня Иванова запозна учениците с фонда на библиотеката и условията за ползване на книги в нея. Въпреки че все още се учат да четат и пишат, малчуганите обещаха много скоро да си извадят читателски картони. 

    

  


 Поетът Веселин Чернялски - гост на ОУ "Св. Климент Охридски"- гр. Плевен по повод Месеца на книгата


   Дни след официалното откриване на Месеца на книгата, на 4 април гост на ОУ "Св. Климент Охридски" беше поетът Веселин Чернялски. По покана на библиотекаря на училището г-жа Ваня Иванова, от 12.30 часа в Актовата зала на училището поетът се срещна с учениците от 2 до 4 клас, на които представи книгата си с гатанки- римушки "Гнездо на песента" /2013/. От 14.00 часа се състоя втората среща на писателя с учениците отпрогимназиален курс, на които той представи откъси от последната си поетична си книга "А времето през чучура тече" /2015/. 
 Веселин Чернялски е роден през 1945 година в с. Горталово, бивш учител, член на Дружеството на писателите- Плевен. Носител на множество награди за литература. 

              


 Литературно четене посветено на Х.К. Андерсен по повод Деня на детската книга в ОУ "Св. Климент Охридски"-гр.Плевен


    По повод Деня на Детската книга - 02 април и дата, ознаменуваща рождението на датския писател Х.К. Андерсен, в Библиотеката на ОУ "Св. Климент Охридски"- гр. Плевен се проведе литературно четене с ученици от 5, 6, 7 и 8 клас. Мероприятието е първото подред мероприятие след официалното откриване на Месеца на книгата на 31.03. Идеята е на учителите по български език и литература в прогимназиален етап г-жа Добринка Пенкова и г-жа Марта Михайлова и на библиотекарят на училището г-жа Ваня Иванова. Учениците четоха известни произведения на Андерсен и дискутираха поуките от тях. 

        


 Официален старт на Месеца на книгата в ОУ "Св. Климент Охридски"- гр. Плевен

   След миналогодишното откриване на Седмицата на четенето, днес в ОУ "Св. Климент Охридски" беше даден старт на Месеца на книгата 2017. Събитието се състоя във фоайето на училището. Уводни слова пред учениците произнесе библиотекарят на училището г-жа Ваня Иванова.

  Месецът на книгата е събитие чествано в цял свят. На 02 април по идея на Международния комитет на детската книга ежегодно се отбелязва Деня на детската книга и дата, свързана с рождението на светоизвестния датски писател Ханс Кристиян Андерсен. На 23 април по идея на ЮНЕСКО към ООН в цял свят се чества Деня на книгата и авторското право.  Целта и на двата празника е повишаване на читателските потребности сред малки и големи, затвърждаване на читателскити навици и утвърждаването на схващането, че четенето е гаранция за успех в живота.

 По идея на библиотекарят Ваня Иванова, в рамките на Месеца на книгата, в училището ще се състоят серия от инициативи. На 03.04. ще се проведе литературно четене с ученици от петите и шестите класове, посветено на Х.К. Андерсен в библиотеката на училището. На 04.04. гост в Актовата зала на училището ще бъде поетът Веселин Чернялски, който ще представи свои произведения пред учениците. На 05.04. в училището малчуганите от 1 а и 1б клас ще проведат своя Празник на буквите и ще гостуват за пръв път библиотеката. Месецът на книгата ще бъде закрит с "Ден,посветен на личното творчество"- рецитал на ученици от 4,5 и 6 клас на 20.04. в Актовата зала на училището.

            


Учениците от втората база на ОУ"СВ. Климент Охридски" - Плевен, отбелязаха световния ден на водата.

Целта на мероприятието е всеки да се замисли цени ли водата, пести ли я, използва ли я с подобаваща отговорност!


На 7 март в РБ „Христо Смирненски” бяха наградени учениците, класирали се в националния конкурс „В началото бе словото...”, организиран от учебен център „Гений”. В раздел Литературно творчество от нашето училище бяха класирани на II Велин Тихомиров Тодоров от 7б клас и на III място -  Мая Андреанова Въчковска от 1 б клас. 

  

  


Учениците от 1 б клас на ОУ “Св. Климент Охридски” с грамота от националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”

   Учениците от 1 б клас на ОУ „Св. Климент Охридски” – Плевен с класен ръководител Хризантема Йорданова и възпитател Янита Гаврилова  посетиха Панорамата „Плевенска епопея”, за да присъстват на връчването на наградите от националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”. Целият клас получи грамота за проявено художествено виждане и оригинално пресъздаване идеята на конкурса, връчена им лично от кмета на град Плевен г-н Георг Спартански. С голям интерес  първокласниците разгледаха Панорамата, разходиха се из Скобелевия парк и отдадоха своето уважение и преклонение пред загиналите български и руски войни за освобождението на България от османско робство.

        


На 18 февруари в зала „Катя Попова” тържествено бяха връчени наградите на учениците, класирали се на призови места в математическото състезание „Васил Левски”. Сред наградените беше Радослава Христова Йорданова от I б клас. Тя се класира на II място с 59 точки от възможните 60.

  

/clients/212/files/files/gramota.pdf


На 22 декември учениците от 1 б клас проведоха своя Празник на математиката под надслов „Математика – ура!”. Пред родителите си, те показаха колко много обичат математиката и как с лекота решават задачите. С много игри, песни, решаване на задачки-закачки отпразнуваха, че вече могат да броят и смятат с числата до 10. Украсиха Коледната елха и посрещнаха с огромна радост Дядо Коледа и подаръците.

            


 Второ място за Мая Въчковска от 1 б клас  в Националния конкурс за поезия и проза "Рождество на Спасителя".

   


На празничен концерт в  навечерието на Коледа в зала „Катя Попова”  Центърът за работа с деца връчи наградите на всички деца, спечелили в Четиринадесетия общински конкурс за литературно творчество, рисунка и коледна картичка на тема

„МОЕТО КОЛЕДНО ПОСЛАНИЕ” 2016.

Учениците от 1 б клас  с класен ръководител Хризантема Йорданова, получиха колективна награда за активно участие и една индивидуална награда в раздел „Изобразително изкуство”-  картичка, на Радослава Йорданова.

  


Четири деца от 1 б клас сe класираха на  Коледното математическо състезание на 10 декември 2016:

Адриана - 1 място;

Димана, Радослава и Александра - 3 място.

 Изключително сме горди от прекрасното представяне на всички деца!

  

  


  139 години- свободен Плевен честваха в Основно училище "Свети Климент Охридски"- гр. Плевен

     
Ден преди официалната дата от освобождаването на Плевен от Османско владичество-10 декември, в ОУ "Свети Климент Охридски"- Плевен, беше проведено празнично мероприятие относно празника. Като за начало беше оформен кът с плакати и презентации относно Освобождението на Плевен от Османско робство. Отговорни за направата му бяха г-жа Снежанка Николаева - класен ръководител на 3б клас в училището и г-жа Валя Тачева - класен ръководител на 4а клас. 
     Учениците от 3б клас с класен ръководител г-жа Снежанка Николаева и 4а клас с класен ръководител г-жа Валя Тачева, рецитираха стихотворения, пяха патриотични песни и създадоха истинска празнична атмосфера сред ръководството на училището, други учители и присъстващи. В залата се почувства онази сила, която ни кара да се гордеем с нашия роден град и славното ни минало. 
    По традиция за място на мероприятието беше избрана отново Актовата зала на училището. Концертите протекоха на два етапа. От 11.00 учениците от 3б и 4а клас пяха и рецитириха пред малките гостенчета - деца от ОДЗ-18  и ЦДГ "Трети март". Малчуганите, заедно с директорите и учителите на детските заведения, слушаха с интерес празничната програма на каките и батковците. В края на първия концерт-рецитал г-жа Веселка Великова - зам. директор по учебната дейност, се обърна към малките дечица от ОДЗ-18 и ЦДГ "Трети март" с думите, че за училището би било чест след детската градина те да станат бъдещи първокласници, а впоследствие и възпитаници на ОУ "Св. Климент Охридски"-гр. Плевен. 
   Втората част от програмата на 3б и 4а клас беше изнесена пред учениците от прогимназиалния етап на училището. По повод празника,  учители и ръководство бяха изготвили специални брошури, съдържащи важни исторически данни от миналото на Плевен,  а рисунките на важните исторически забележителности в град Плевен- Панорамата, Община Плевен и Мавзолеят - друга атрактивна част от честването на 10 декември,  бяха отново дело на учениците от 3б и 4а клас на ОУ "Св. Климент Охридски". 

    

    


На 08.12. 2016 година  във „Виктория Спа - хотел Рамада“ /Принцес/,

 се проведе Национална церемония за награждаване на учителите, получили eTwinning Национален знак за качество през 2016 година.

Работната програма  започна на  в  10.00 часа сутринта с доклад „България в европейското семейство на eTwinning”, изнесен  от Милена Караангова – национален координатор на дейност eTwinning в България   и  продължи до 16.00 часа. Наградите връчи изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова.

 Хризантема Йорданова Стефанова, старши учител в ОУ „Св. Климент Охридски” -  Плевен, бе наградена с Национален знак за качество за два проекта „Съкровищница с мъдрост” и „Christmas tale”. Проектът „Christmas tale” получи и Европейски знак за качество. По време на събитието тя сподели своя опит по наградените проекти.

  

    

  


1 декември - Световен ден за борба със СПИН

Оформяне на информационен кът 
Изработване на постери 
Изработване на лентички-символ на съпричастност към заразените и болни от СПИН 
Мероприятието е организирано от м.с. Галина Георгиева и ученици от 8 клас. 
Съдействие оказаха кл.ръководител - В. Симеонова и педагогическия съветник - Р. Хинтоларска

    

    

  
 


ВЕЛИКДЕН Е! 

                    


В рамките на стартиралия тази седмица Месец на книгата в училище ОУ "Св. Климент Охридски" се проведоха две литературни четения на учениците от шестите класове. Мястото на мероприятиятието беше училищната библиотека, където те четоха известни произведения от българската възрожденска литература, произведения на Добри Чинтулов и Христо Ботев. Децата проявиха интерес към написаното, като много от тях споделиха, че знаят много от стихотворенията наизуст. 
На срещата присъстваха и Марта Михайлова - преподавател по български език и литература и английски език в училището, и Ваня Иванова - библиотекар. И двете дами изразиха съжалението си пред подрастващите, че се чете все по-малко, и отправиха молба към тях да не забравят традицията на "добрата" хартиена книга, която дава не само знания, доставя удоволствие и развива въображението, а и е гаранция за самоусъвършенстване и успех за в бъдеще. 


В рамките на стартиралия на 12 Април Месец на книгата ОУ "Св. Климент Охридски" осъществи още една инициатива, за да отбележи празника на детската книга - 2 Април и 23 Април - Световен ден на книгата. Този път децата от първи и втори клас на училището се срещнаха с друга известна плевенска поетеса Витка Витанова. На срещата присъства и Велина Ценкова - преподавател по английски език в училището и самата тя поетеса и член на Дружеството на плевенските писатели. 
 Срещата на учениците с Витка Витанова  протече с небивал интерес. Децата слушаха с интерес стихове и гатанки от нейните книги - " С червен молив", "Сърдечен зов", "Имам си калинка", "Блага дума", "Изворче на доброто"- 101 гатанки/ 2015/, "Слънчева пътечка"/2016/, и рецитираха откъси от тях. 
 На 19.04.- вторник, от 12.00  часа, във Втората база на училището предстои среща на учениците от 1 до 4 клас с поетесата Велина Ценкова. 

            


След миналогодишното отбелязване на Седмицата на четенето, днес официално беше даден старт на Месеца на книгата в ОУ"Св.Климент Охридски". Той се чества на две дати - 2 и 23 април, които са Международния ден на детската книга и Световния ден на книгата. Празниците ще продължат през целия месец, като за целта беше създаден кът с детски постери и творчество, посветени на книгата. 
На 12.04. от 11:30 часа в Актовата зала на училището деца от 3 и 4 клас се срещнаха с плевенската поетеса Валентина Атанасова. Уводни думи бяха произнесени от Ваня Иванова -библиотекар на училището, а Валентина Атанасова представи две от своите детски книжки - " Палавници" и "Знайко-Опознайко". 
Учениците слушаха с интерес и си пожелаха нови срещи с поетесата. 
В рамките на месеца на книгата ще се проведат и други мероприятия: 
-Посещение на РБ "Христо Смирненски" по повод на 11 Маратон на четенето 
-14.04. - Среща на първите и втори класове с поетесата Витка Витанова 
- Среща с поетесата Велина Ценкова 
- Посещение на Читалище "Пробуда" 
- Стартиране на дарителска кампания за подаряване на книги за училищната библиотека 
- Състезание по граматика "Кривописанки-правописанки" и Ден на отворените врати по класове 

      


През учебната 2015/2016 година учениците от 4 б клас с класен ръководител Хризантема Йорданова работиха и  по 3 проекта на eTwinning:

1.  Chrismas tale – Коледна приказка;

2.  Съкровищница с мъдрост;

3.  Peinturage de la musigue classigue contemporaine bulgare et polonaise.

По проекта „Коледна приказка” четвъртокласниците писаха съчинения по дадено начало и по опорни думи. Най-добрите събраха в книгата „Коледни приказки за малки и големи”.

 Проектът „Съкровищница с мъдрост” бе насочен към насърчаване на четенето и запознаване с мъдростта на народите, предадена в пословиците и поговорките. Съкровищницата пътуваше от град на град из България. При нас пристигна на 9 май. Порадвахме й се и я изпратихме за Свищов.

         


      През учебната 2015/ 2016 година учениците от 4 б клас с класен ръководител  Хризантема Йорданова  работиха по проекта на МЗ, МОН, ММС, МК, МОСВ и Представителството на Европейската комисия „Посланици на здравето”. Озаглавиха своя  проект „Здравословно хранене и спорт – предпоставка за добро здраве”. Работата им по този проект  беше едно своеобразно продължение на работата им през миналата учебна година по проекта  „Без тютюнев дим съм здрав и силен” по посока на популяризиране и утвърждаване на здравословния начин на живот, както сред самите тях  и техните родители, така и сред останалите ученици в училището. Реализирането на проекта ги изправи пред доста предизвикателства, които посрещнаха с огромно задоволство.

        Една от многото дейности, които осъществиха  беше  Празника  на здравето със заглавие „Здравето е най-голямото богатство”. В препълнената актова  зала, пред всички ученици от начален етап,  децата от ЦДГ №18 “Дружба”,  учители, възпитатели, служители и родители   драматизираха  разкази, рецитираха  стихове,   споделиха  своята презентация „Здравословен начин на живот”.  Чрез средствата на театралното изкуство малките артисти  по атрактивен, забавен и непринуден начин  представиха  своето виждане по проблема и убедиха  присъстващите в залата, че здравето е безценно богатство и трябва да го пазят. Проявата  организираха с цел обогатяване  знанията на учениците за опазване на здравето, за здравословен начин на живот и повишаване на здравната им култура. Като истински емисари на здравето,  спомогнаха за повишаване информираността на учениците за ползата от здравословното хранене и спорта за здравето, за изграждане на активна позиция и устойчива мотивация у тях за здравословни практики.
        Гости на  празника бяха и д-р Джикова от РЗИ-Плевен,  Антоанета Мачева  от  Европа-директно - Плевен,  Емилия Първанова от ПГРТО  - Плевен, от детски отдел на РБ „Хр. Смирненски”, помощник-директорите Веселка Великова и Калин  Цветанов, медицинската сестра Галина  Георгиева.

       


Плевенски деца обраха наградите от Националния конкурс за мартеница „Пижо и Пенда“
      
Ясни са победителите в VIII-ия Национален конкурс за мартеница “Пижо и Пенда” 2016, организиран от сдружение „Дай, бабо огънче” в Перник съвместно с НЧ „Пейо К. Яворов – 1926” с. Мещица, Перник. В тазгодищния конкурс взеха участие 1326 мартеници от различни категории и възрастови групи. Учасниците са деца на възраст от 3 до 17 години, представители на 110 институции от страната и чужбина.
Силно се представиха плевенските деца в националния конкурс. Специална награда на КСМП при кмета на Община Перник бе връчена на четвъртокласниците от ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен. В Категория „Пижо и Пенда“ на второ място бе класиран Николай Георгиев – 3 клас в ОУ „ Св. Климент Охридски“ – Плевен, а в Категория „Пано“, Първа група – индивидуално, втора стана Велизара Петрова – 4Б клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен. В същата категория трето място завоюва Даниел Тодоров – 4Б клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Плевен. За групово участие с втори места се поздравиха подготвителните групи за 5 и 6-годишни в ОДЗ „Зорница“ – Плевен. Децата от втора група на „Зорница“ получиха втора награда и в Категория „Обемни мартеници“.

Денис Кичукова от 4-б клас участва с есе в конкурс на тема „Моята представа за Апостола”, организиран от читалище „Пробуда” във връзка със 143-та годишнина от обесването на Васил Левски и спечели първо място.

  


На тържествен концерт в зала „Катя Попова”, организиран от Учебен център „Гений”, по повод Националния празник на България – 3 март,  бяха връчени наградите в конкурса за ученическо творчество на тема „Магията на българската природа”. Победители в конкурса от нашето училище са:
Кремена Йорданова Александрова от IV-б клас – I място в раздел “Литературно творчество”;
Микаела Петьова Гаврилова от IV-б клас – III място в раздел „Литературно творчество” 
 и I място в раздел „Изобразително изкуство”;
Велин Тихомиров от VI-б клас – II място в раздел  „Литературно творчество”. 
               

На 14 февруари на 14-то Международно изложение „Пчеларство – Плевен 2016”  Велизара Георгиева Петрова от 4-б клас беше наградена със специалната награда на Областен пчеларски съюз – Плевен за отличното си представяне с изработената от нея пластика и участието й в Международния конкурс за детско творчество на тема: „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”.

  


През месец февруари 2016 година във връзка с 10-годишнината на дейност e Twinning и в израз на признателност за високите постижения в проектната си дейност през 2015 година, и принос към създаването и разпространението на добри практики в сферата на образованието Центъра за развитие на човешките ресурси в ролята си на национално звено по дейност e Twinning награди г-жа  Хризантема Йорданова Стефанова за положените усилия и показаните високи постижения със съвременни образователни книги и помагала.

/clients/212/files/files/etw_certificate_118964_bg.pdf

/clients/212/files/files/etw_certificate_118994_bg.pdf

/clients/212/files/files/etw_certificate_118995_bg.pdf


В изпълнение плана на МО във връзка с дейността: Организиране на занимания по БЕЛ в рамките на целодневната организация на учебния ден и като част от работата по Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015 – 2016г., с цел популяризиране на четенето, учениците от 3 клас в края на всеки учебен ден четат приказки на ученици от 1 клас.

       


Приключи националният конкурс за рисунка и словесно творчество под надслов „Здравословен живот и природа”.  Журито се оказа изключително затруднено в избора си на 12 рисунки и 4 словесни творби, които да бъдат включени в отпечатването на календара, посветен на Активния и здравословен начин на живот. Между победителите е Микаела Гаврилова от VI-Б клас.
Конкурсът  „Здравеословен живот и природа” се организира в рамките на проект „Активен и здравословен начин на живот“, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси и програма “Еразъм +”.


ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА „ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ И ПРИРОДА“

В обявения срок за участие получихме 509 рисунки на деца от Ловеч, с. Дойренци, Троян, Плевен, Габрово, Търговище, Шумен, Разград, с. Богданица, Сливен, Казанлък, Горна Оряховица, Момчилград, Карнобат, Варна, Свищов, с. Сотиря, Бургас, София, Пловдив, Вършец, Враца, Дряново, Перущица, Мездра, Хасково, Пазарджик, Русе, с. Величково, Велинград, Попово, Ямбол, Лом, Летница, Сапарева Баня, с. Клуцохор, както и 97 словесни творби на участници от Ловеч, Плевен, София, Габрово, Пазарджик, Русе, Панагюрище, Петрич, Монтана, Перущица, Сливен, с. Богданица, Враца, Велинград, Момчилград, Горна Оряховица, Стражица, с.Езерче, Шумен, Карнобат, Казанлък, Кюстендил, Варна, Хасково, Троян. Журито се оказа изключително затруднено в избора си на 12 рисунки и 4 словесни творби, които да бъдат включени в отпечатването календара, посветен на Активния и здравословен начин на живот.
Конкурс ”Здравеословен живот и природа” се организира в рамките на проект „Активен и здравословен начин на живот“, финансиран от Център за развитие на човешките ресурси и програма “Еразъм +”.

Победителите в конкурса са:
1 раздел – словесно творчество

• Жанин Фахд Ал-Шаргаби – СОУ „Иван Вазов“, гр.Плевен, 9б клас
• Ивета Георгиева Георгиева – ОДК, гр. Стражица, 10 клас
• Мариела Пламенова Димитрова - клуб по творческо писане „Фантазия“, гр. Русе
• Юлия Емилова Николова - ОУ „Добри Чинтолов“, гр. Варна, 2 клас

2 раздел- рисунка

Рисунка за месец ЯНУАРИ 2016
• Християн Трифонов, гр. Троян, НГПИ Троян, 15г.
Рисунка за месец ФЕВРУАРИ 2016
• Александра Радославова, гр. Шумен, III-то ОУ “Димитър Благоев“, 7 клас
Рисунка за месец МАРТ 2016
• Мартин Мутафалов, гр. Велинград, ПУ „Драган Манчов”
Рисунка за месец АПРИЛ 2016
• Ивайло Владов, гр. Шумен, ЦДГ № 25, 6г.
Рисунка за месец МАЙ 2016
• Ралица Стойчева, гр. Търговище, ЦДГ №1 Веселушко, 5г.
Рисунка за месец ЮНИ 2016
• Илиана Михайлова, гр. Казанлък, ОДК „Св. Иван Рилски” , 10г.
Рисунка за месец ЮЛИ 2016
Микаела Гаврилова, гр. Плевен, ОУ „Св. Климент Охридски” 10г.
Рисунка за месец АВГУСТ 2016
• Яница Димитрова, с. Клуцохор, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” , 6 клас

Рисунка за месец СЕПТЕМВРИ 2016
• Кристиян Грозев, гр. Габрово, ОДЗ „Дъга”, 5г.
Рисунка за месец ОКТОМВРИ 2016
• Симона Иванова, гр. Ловеч, СОУ „Св. Климент Охридски”, 10 г.
• Рисунка за месец НОЕМВРИ 2016
• Стефания Михайлова, гр. Пловдив, 13 г.
Рисунка за месец ДЕКЕВРИ 2016

• Божидар Марков, гр. Ловеч, ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” , 16г.

    


Трима класирани от IV-Б клас в Националния конкурс за православна поезия и проза “Рождеството на Спасителя”:

Раздел проза:

III място – Денис Кичукова; /clients/212/files/files/грамота Денис.pdf

Раздел приказка:

II място – Моника Пешева; /clients/212/files/files/грамота Моника.pdf

Поощрителна награда – Илиян Христов.   /clients/212/files/files/грамота Илиян.pdf

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

за класиране в  Национален конкурс за православна поезия и проза ”Рождество на Спасителя”- Бургас 2015г.

 Днес 14.12.2015г. комисия в състав:

Председател: Атанасия Петрова- автор на конкурса, организатор и учител по религия в ОДК-Бургас

Членове:     

 1. Епископ Йеротей- игумен на манастир «Свети влкм. Георги Победоносец»-гр. Поморие
 2. ставр. ик. д-р Захарий Дечев
 3. Пепа Ангелова- директор на ОДК- Бургас
 4. Виктория Димова- учител по БЕЛ в ОДК- Бургас
 5. Събина Николова – технически сътрудник в ОДК

 класира:  

раздел поезия

1 възр.група

първо място

1.Георги Делчев-10 г, 4 клас-гр. Димитровград

 2.Марина Павлова-4 клас, с.Торос

второ място

1.Симона Тинчева-10г, 4 клас, гр. Габрово

2.Кристиан Христов-1 кл., гр. Бургас

трето място

1. Мариана Бурова- 3 б кл, СОУ»Петър Берон»-гр. Пазарджик. Тв. «Рождество Христово»

2.Виктория Николаева- 4 а кл., ОУ»Св.Св.Кирил и Методий»-гр.Първомай, тв.»Рождество»

поощрение

1.Иванина Атанасова-3 кл., гр. Бургас

2.Ралица Голева- 4 клас, клуб «Касталия», гр. Варна

3.Яна Генчева- 8г,2 клас, гр. Карнобат

4.Теодора Манолова- 3 кл., ОУ”В.Левски”-гр. Българово, тв. „Рождество на Спасителя”

раздел поезия

2  възр. група

първо място

1. Елисавета Желязкова- 7 кл., гр. Варна

второ място

1. Кристиан Караиванов- 8а кл., гр. Петрич

трето място

1.Ана-Мария Андонова- 6 б кл., гр. Карнобат

2.Свободка Стамчева-13г., гр.Петрич

поощрение

1.Виктор Илиев-7а кл., гр. Бургас

2.Мартин Тодоров-5кл., ОУ»Л.Каравелов»-гр. Бургас ,тв.»Коледа»

3.Роузи-Яна Величкова- ОДК- Бургас,тв.”Коледа и децата”

раздел поезия

3 възр. група

първо място

1.Жаклин Стефанова- 17г.,гр. Раднево

2. Георги Блажев-17г., ПГТР»гр. Враца, тв. «Рождество»

второ място

1. Екатерина Свечева-10а кл., ПГИТ»Проф. Д-р Ал.Златаров»-гр. Петрич

трето място

1.Катерина Димитрова- 12 клас, гр. Айтос

2.Анна Краева- 10кл., ОДК- Бургас, Клуб «Млад журналист», тв.»Забравено…»

3.Сюзън Гератлиева-15г.,ОДК-Казанлък,тв.»Чуден празник»

поощрение

1.Диян Илиев-12 кл., гр. Върбица

2.Щилян Димов- Духовна семинария- гр. София

раздел проза

1 възр.група

първо място

1. Клара Кунева-4а кл., гр. Карнобат

2.Калина Даутева-3 кл.,с. Лозарево

3. Елена Якимова - гр. Велинград

второ място

1. Теодора Славова-гр. Карнобат

трето  място

1. Елена Василева-9г, 3 клас,с. Кичево, общ. Аксаково

2.Ева Костова- 1 кл., гр. Бургас

3.Денис Кичукова-4 кл., ОУ”Св.Кл.Охридски”,  гр. Плевен тв. „Магията на Коледа”

поощр.

2 възр. гр.

първо място

1.Радко Василев-5 кл., гр. Карнобат

2.Елена Попчева- 6 кл., гр. Ракитово

3.Тереза Йорданова- 7а кл., 1 ОУ»Хр.Смирненски»-гр.Провадия, тв.»В снежната рождественска вечер»

4.Кирил Димов-11г., ОДК-гр.Казанлък, тв.»Коледно чудо»

второ  място

1.Станислава Станчева-7 кл., гр.Варна

2.Йоана Цанкова- гр. Дулово     

 3. Ирена Димитрова-гр. Бургас

трето място

1. Анелия Иванова- 10г., 5 клас, гр. Бургас

2.Габриела Владимирова- 6 кл., гр. Дупница

3. Георги Тонов – 5 б кл., СОУ”Хр.Смирненски”-гр.Брезово,тв.”Бог се роди и за мен”

поощрение

1.Вилияна Минчева- 5 кл., гр. Пазарджик

2.Ивана Никлева- 6 в кл., гр. Дупница   

3.Йоана Якимова-8 кл., с. Кавракирово     

 4.Светлозар Джоков- гр. Септември, обл. Пазарджик                                          

3 възр.гр.

първо място

1.Елена Илиева- 17г., гр. Пазарджик

2.Бехие Ахмед-12 а кл., гр. Варна

3. Екатерина Свечева-10а кл.,гр.Петрич тв. „Светъл празник за светли дела”

4. Даяна Тодорова-9 кл.,ГПЧЕ”Хр.Ботев”-гр.Кърджали, тв.”Вярвай в Спасителя, Ник”

второ място

1.Гьонюл Мустафа-10а кл., гр. Варна

2. Михаела Петрова-9 кл.,  гр.Плевен

3. Ива Богоева- гр. Бургас

трето място

1.Николай Ников- гр. Бургас

2.София Енчева- 8д кл., МГ»Баба Тонка»-гр.Русе,тв.»Моето желание за Коледа»

3.Димитър Беловски- 9 кл,гр. Кърджали , тв. „Рождество на Спасителя”

поощр.

1.Мария Кътовска-10 клас, гр. Луковит

поощр.

2.Славена Иванова-17г.,гр. Варна

3.Димо Русев- 9 кл., гр. Търговище

4.Дарина Шивачева-9 кл., гр. Поморие

5.Йорданка Панайотова-10 а кл.- Проф.техническа гимназия-гр. Бургас, тв.»Рождество на Спасителя»

раздел приказка

1 възр. гр.

Първо място

1.Антония Танева- 1 в клас, НБУ»Михаил Лъкатник»-гр.Бургас,ТВ.»Коледна приказка»

2.Патрисия Валентинова-4 клас, НУ»Отец Паисий»с. Гара Елин Пелин, ТВ.»Чудна нощ»

второ място

1.Моника Пешева-4б кл., ОУ»Св.Климент Охридски», гр. Плевен, «Коледна приказка»

трето място

1.Никол Данева-4 кл., ОУ»Хр.Смирненски», гр. Русе, тв.»Приказка за светците»

2.Гергана Стефанова- 4 кл., гр. Търговище, «Вълшебна Коледа»

поощр.

1.Илиян Христов, 4 б кл., ОУ»Св.Кл. Охридски»-гр.Плевен, тв.»Как се появи Дядо Коледа»

2 възр. гр.

Първо място

не се присъжда

второ място

1.Николета Найденова-6 кл., ОУ»В.Левски», с.Торос, тв.»Млада Бога»

трето място

1.Александрина Николова-7 кл., ОУ»Св.Климент Охридски», с Кичево, общ.Аксаково,

Поощр.

1. Мира Найденова-7б кл., гр. Монтана

2.Медина Ушева- 5 кл., с. Търън, общ.Смолян

3.Елена Начева-10г., ОУ»Неофит Рилски»-гр.Дупница

4.Никола Кънчев- 6 кл., СОУ»Хр.Ботев»-гр.Септември, тв.»Рождественски подарък»

3 възр.гр.

първо място

не се присъжда

второ място

не се присъжда

трето място

не се присъжда


Благотворителен Коледен базар организираха учениците от 4-б клас
в  ОУ „Св. Климент Охридски” Плевен
       Благотворителен Коледен базар проведоха учениците от  4-б клас в   ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Плевен. Всички изделия, които бяха предлагани на базара, са дело на самите ученици, които са решили да ги продават и да дарят събраните средства, в размер от 200 лева, на Дом за деца лишени от родителска грижа „Детелина”.

      С друга част от изработените сувенири, елхички, картички и макети четвъртокласниците участваха в Благотворителния Коледен базар в театъра на 19 декември. Със събраните средства ще бъде организирано Коледно тържество на децата от приемни семейства в община Плевен. Учениците от 4-б клас са горди, че са част от тази благородна инициатива.

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

            


10 декември-Освобождението на Плевен от османско робство

     По повод 10 декември – Денят на Освобождението на нашия град, учениците от  4-а  и  4-б  клас с класни ръководители Елисавета Петрова и Хризантема Йорданова и възпитател Янита Гаврилова изнесоха празнична програма пред учениците от начален етап в актовата зала на училището. Те представиха рецитал, пяха патриотични песни, с които изразиха признанието и преклонението си пред загиналите руски, румънски и български войни  за Освобождението на Плевен.

През октомври Bonduelle организира национален фото конкурс за здравословна снимка сред училищата в цялата страна.

Условието беше участниците да направят обща снимка на класа, на която да показват здравословна храна или да държат плакати, картички, постери, които разказват за здравословното хранене. Заедно със снимката,  желаещите можеха да изпращат и четиристишие или цяло стихотворение на същата тема.

В състезанието имаха право да участват класове от 1 до 7 включително в училища в цялата страна.Участието беше повече от впечатляващо. Над 50 класа развихриха въображението си и изпратиха прекрасни снимки и стихотворения. Изборът на победител беше изключително труден. Затова журито реши да даде 3 награди.

 Трета награда (бутилки за вода за целия клас + торба с продукти Bonduelle) спечелиха  4 б клас, кл. р-л:  Хризантема Йорданова, ОУ „Св. Кл. Охридски, гр. Плевен

    
  


Учениците от IV-б клас изнесоха открит урок по родолюбие и отпразнуваха Деня на народните будители в плевенската Библиотека

В рамките на програма „И ний сме дали нещо на света” се проведе урок по родолюбие с участието на учениците от IV-б клас на ОУ „Св. Кл. Охридски” с класен ръководител Хризантема Йорданова и възпитател Янита Гаврилова в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” гр. Плевен. Децата се запознаха с живота, творчеството и дейността на български просветители, книжовници и светли личности от Възраждането. Учениците участваха в познавателна викторина и четоха по роли басни от Стоян Михайловски и Петко Р. Славейков.

Четвъртокласниците представиха литературна програма, посветена на 1175 г. от рождението на своя патрон, а децата, прочели най-много книги през лятото бяха удостоени от своята учителка със званието „Предан почитател и верен приятел на нейно величество Книгата”.

  


Във връзка с 1 ноември- Денят на народните будители, учениците от IV-б клас положиха цветя пред паметника на Христо Ботев и пред паметната плоча на мястото, където е било Първото девическо училище в Плевен 1 870 г.

            


ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА ВИТКА ВИТАНОВА В ЗАЛА „КАТЯ ПОПОВА”

Учениците от IV-а и  IV-б  клас присъстваха на 28 октомври в 18 часа в зала „Катя Попова”  на юбилейния концерт под надслов „Изворче на доброто”, посветен  на плевенската писателка Витка Витанова. Мотото на концерта бе заимствано от заглавието на най- новата й книга „101 гатанки- Изворче на доброто”.

Песните, посветени на детските мечти и приятелството, синхронизираха с изпълненията на стихотворенията от нейната книга. С много настроение учениците от различни плевенски училища отговаряха на гатанките от книгата.

Витка Витанова изпълни авторските си стихотворения „На теб, земя” и „Пред портрета на Апостола”.

    


 На 14 октомври  2015г.  в Регионална библиотека „Хр. Смирненски” премина първият кръг от конкурса „Аз искам да те събера във стих…”. От записаните 129 участника за финал бяха допуснати 36. От нашето училище активно се включиха учениците от IV-а  и  IV-б клас.
Финалният кръг на конкурса  се проведе на 21 октомври 2015 г от 17.30 часа в арт залата на РБ”Хр.Смирненски”. До него бяха допуснати:
1.Александра Лъчезарова Цветанова-IV-б;
2.Владислав Владиславов Василев-IV-а;
3.Ивайла Пламенова Събева-IV-а;
4. Моника Мариянова НиколоваIV-а;
5. Юлияна Георгиева Маринова IV-а.

През месец септември г-жа  Хризантема Йорданова спечели конкурс на тема „Място за четене” и беше поканена да участва в IV Национална конференция „Насърчаване на четенето” в дните от 1 до 10 октомври във Велико Търново, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси, e Twinning, Еразъм +, euro I guidance, europas.
Конференцията беше насочена към насърчаване на четенето и повишаване на грамотността в България. Във форума участие взеха учители и университетски преподаватели, които потърсиха отговори на множество въпроси, сред които: съществува ли идеалното място за четене, как трябва да изглежда то и къде четат децата ни. 
                                          


    „Общество на всички възрасти” - кампания за Международния ден на възрастните хора 1 октомври 

Екипът на Фондация Лале организира  кампанията „Общество на всички възрасти”, чиято цел е  да покажем признанието си към нашите майки и бащи, баби и дядовци и да чуем какво те имат да ни кажат. Учениците от 4-б клас се включиха в инициатива  като организираха и осъществиха среща с възрастните хора от  ж. к. „Дружба” в Пенсионерския клуб до училището. На срещата изказаха благодарността си,  показаха отношение и зачитане към възрастните хора около нас. Учениците бяха подготвили  специална литературно-музикална програма. Те поздравиха възрастните хора  с думи, стихове и песни, поднесоха им цветя и изработени от тях картички.
        

      На 29.09. 2015 г. учениците от 4-б клас се срещнаха с плевенската поетеса Яна Върбева- Неделина. Срещата премина при много задушевна обстановка. Четвъртокласниците бяха подготвили предварително въпроси към нея, някои бяха научили наизуст нейни стихотворения и гатанки. Поетесата сподели, че първата й стихосбирка  „Омагьосани безсъници” излиза през 2009 г., през 2010 г.- „Родопска магия”, а през 2015 г.- първата й стихосбирка за деца „Щъркелова обич”. Тя прочете пред учениците някои от своите стихове и гатанки. Поезията й докосва всички аспекти на живота, но най-много стихове е посветила на любовта, на красотата на Родопите, на легендарния Орфей, на общочовешките проблеми и чувства. 

В края на срещата г-жа Яна  Върбева- Неделина раздаде  на децата, които бяха най-активни, от своята книжка „Щъркелова обич” с автограф.
              

На 18.06.2015 г. в  Министерство на здравеопазването се състоя  награждаването на победителите в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 7”.

          Участие в церемонията по награждаване взеха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на образованието и науката  Ваня Кастрева, заместник-министърът на културата г-н Боил Банов и г-н Христо Христов, съветник към Представителството на Европейската комисия в България.

           През учебната 2014/2015 г. стартира изпълнението на 57 проекта, с участие на близо 3000 ученици. Те  демонстрираха, заедно с техните учители, ефектите на тютюнопушенето върху тяхното здраве чрез драматизации, спортни прояви, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип, чрез изработване на собствени сайтове и общуване в интернет мрежи. Конкуренцията беше изключително голяма.

         Първо място спечелиха учениците от 3-Б клас от ОУ „Св. Кл. Охридски” гр. Плевен с ръководител г-жа Хризантема Йорданова Стефанова за забележително и оригинално изпълнение на проект със заглавие „Без тютюнев дим съм здрав и силен”.

  

file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/Desktop/%D1%85%D1%80/koi-specheliha-v-konkursa-proektut-na-nashiya-klas-za-jivot-bez-tyutyun.htm

http://file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/Desktop/%D1%85%D1%80/uchenici-ot-pleven-s-nagrada-ot-nacionalniya-konkurs-za-jivot-bez-tyutyun.htm

http://file:///C:/Documents%20and%20Settings/User/Desktop/%D1%85%D1%80/view_article-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%20%D1%81%20%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.htm


 На 9 май – Денят на Европа,  от 11:30  часа на площад „Възраждане” Областният информационен център – Плевен организира  хепанинг на обновения градски площад, за да информират присъстващите за резултатите от кампанията „Да създадем заедно България 2020 г.”, както и с възможностите за повишаване на качеството на живот в областта чрез реализиране на проекти по оперативните програми до 2020 г.

     В събитието взеха участие и нашите ученици от 3-б клас, които изпяха три песни. В празничния концерт основен изпълнител бе Тони Димитрова, а третокласниците изпяха заедно с нея песента „Ах, морето”.

          В раздел „Литература”-Поезия - III място за Микаела Петьова Гаврилова.Учениците от 3-б клас участваха в  4-я национален конкурс за детско творчество: „Великденско огънче в шепите си нося”. Извоюваха следните призови места:

     В раздел „Приложно изкуство” - II място за Кремена Александрова Йорданова.


На 17 април в рамките на Националния маратон на четенето и по повод 95-годишнината от рождението на Джани Родари в зала Игротека на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – гр. Плевен се проведе литературно състезание  „Алиса в чизми” или приумици в „Приказки по телефона”.  Участниците – ученици  от III-б  клас от ОУ „Св. Климент Охридски” с класен ръководител госпожа Хризантема Йорданова и възпитател госпожа Янита Гаврилова –разказаха интересни моменти от биографията на Джани Родари, изброиха  неговите произведения, изгледаха презентация по темата,  четоха откъси от произведения на италианския детски писател и се забавляваха с игрите, подготвени по неговото творчество: съставяха приказки-небивалици, забавни анаграми, шифроваха тайно послание.

    Децата бяха изработили проекти за творчеството на писателя, които представиха пред своите съученици.

    


 

  

Учениците от 3-б клас  участваха активно в 7 национален конкурс за мартеници „Пижо и Пенда” и извоюваха 3 първи места:

        I място за пано-групова изработка-грамота и златен медал-за целия клас;

        I място за пано-индивидуална изработка-грамота и златен медал-

Даниел Радославов Тодоров;

        I място за пано-индивидуална изработка-грамота и златен медал-

Микаела Петьова Гаврилова.


В навечерието но 8-ми март учениците от 1б клас в ОУ"Св.Климент Охридски" Плевен с класен ръководител Снежана Николаева, представиха кратка литературно-музикална програма. Децата благодариха за грижите, обичта и всеотдайността на своите преподаватели и всички, работещи в училището. Присъстващите бяха поздравени от г-жа Татяна Христова - директор на училището.

   


 


На 27.02.2015 г. в зала „Катя Попова” на празничен концерт по случай Националния празник на Република България-3 март, организиран от учебен център „Гений”-Плевен, бяха връчени наградите от юбилейния конкурс за ученическо творчество на тема: „България-моето бъдеще!”.

В първа възрастова група-до 14 години, Микаела Петьова Гаврилова от 3-б клас спечели II място-грамота и 70 лева.


            

На  26.02.2015 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” тържествено бяха връчени наградите от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”. Тази година в конкурса участваха 420 творби на деца от цяла България.
    Микаела Петьова Гаврилова от 3-б клас спечели поощрителната награда в първа възрастова група от 1 до 4 клас-грамота и флаш памет.

Наградата  на публиката получи  Моника Руменова Попова също от  3-б клас.

 
  На целия 3-б клас беше връчена също поощрителна награда-грамота.

На 19.02.2015  учениците от 3б клас с класен ръководител Хризантема Йорданова събраха учители и ученици в актовата зала на училището по повод 142-та годишнина от обесването на Васил Левски. Героичният живот и безсмъртното дело на Апостола отново развълнуваха и публика, и актьори, които пяха и рецитираха думи на благодарност и гордост. С едноминутно мълчание бе отдаден поклон пред човека и героя Васил Левски.


   

И учениците от ІІІ"в" клас, с класен ръководител г-жа Пенка Йосифова,  подготвиха презентация и рецитираха стихове посветени на Апостола. По този начин във втората база на училището отдадоха почит пред героя отдал живота си за България. Поклон!

      

Представителна група, състояща се от ученици от V Б клас на училището, взе участие в честването на 142-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски. 

      


По повод предстоящото честване на 140 години от смъртта на В. Левски и  празнуването на 137 години от Освобождението на България от турско робство, учениците от III "в" и III "г" клас изработиха проекти. С тях те преразказаха събития, свързани с Освобождението и живота и делото на Апостола.


На 15 февруари нашата ученичка Микаела Петьова Гаврилова от 3-б клас получи специалната награда на организаторите на 13 – то Международно изложение „Пчеларство – Плевен 2015”  и  Международния конкурс за детска рисунка и пластика: „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”  за своя макет „Пчелин”. Нейният „Пчелин” беше сензацията на конкурса и изложението със страхотната изработка, невероятно творчество и изобретателност.

На специална церемония грамотата, книжка и бурканчета мед бяха връчени на Микаела лично от управителя на изложението г-н Чавдар Велинов.

Честито, Мики! Гордеем се с теб!

    


Тридесет години Основно училище „Свети Климент Охридски” гр. Плевен

    Всяко училище има своята история и своите традиции. В тържествен, празничен ден то отбелязва своя патронен празник.

    На 25 ноември 2014 г. най-младото училище в града ОУ „Св. Климент Охридски” отбеляза 30 годишния си юбилей.

    Вече 30 години светлото и просторно училище в квартал „Дружба” приютява жадни за знания деца. Класните му стаи, училищният му двор са огласени от веселия детски смях, от звънката детска песен 30 години на неуморен труд, дръзновение и творчески успехи.

    В чест на празника се състояха много мероприятия. В обявените Климентови дни се проведоха: Традиционният конкурс за литературна творба и рисунка на тема: „Моето училище днес и в мечтите ми”; Певческият училищен конкурс „Гласът на Климент Охридски”; Математическо състезание „Най-добър математик”; Турнири по Футбол и Бадминтон. Отличените ученици получиха грамоти и награди.

    На 25 ноември всички учащи и работещи в училището бяха обзети от празнично настроение. От 11:00 часа в Драматичен театър „Иван Радоев” се състоя тържествен концерт. Присъсваха много гости, които отправиха своите поздравления по случай празника. Сърдечен поздрав поднесе и проф. д-р Димитър Стойков, кмет на гр. Плевен.

   В 13:30 часа в училище се състоя молебен и се поднесе венец пред барелефа на патрона на училището – книжовника и учителя Св. Климент Охридски.

 Празничният ден завърши с тържествен Педагогически съвет, на който присъстваха настоящи и бивши учители – хората, призвани да градят бъдещето. 

  

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ

25 ноември – ден светъл, ден паметен.

Това е денят на който Българската православна църква е възприела да чества паметта и имения ден на Свети Климент Охридски.

   Но този ден е свят и за нас – учещите и работещите в ОУ „Св. Климент Охридски”, защото ние отдаваме дълбока почит пред светлия лик и епохалното дело на нашия патрон Свети Климент Охридски.

   Достоен Климентов храм на знания е и ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Плевен. И вече 30 години на 15 септември се усмихваш лъчезарно и светло, отваряш широко врати и приютяваш орляк от весели и умни деца. Класните ти стаи, коридори и училищния двор се огласят от детския смях и глъч.

    Вече 30 години в теб неспирно ечи българското А, Б, В. Побрало в себе си вълшебството на детството и красотата на младостта, бдиш за светлината на ума и за порива на духа. На своите възпитаници разказваш приказка без край.

УЧИЛИЩЕ ЛЮБИМО,

МОЙ ШКОЛСКИ ПРИСТАН

ЗДРАВЕЙ!

С ДЪЛБОК ПОКЛОН,

ЧЕСТИТ 30 ГОДИШЕН

ЮБИЛЕЙ!–––––—————

–––––—————

Другите за нас

http://radio.pleven.bg/index.php/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/1682-30-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%83-%D1%81%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8.html

http://www.posredniknews.com/site/vodeshti/127-nai-vazhnoto/52688-svoya-30-godishen-yubilei-otpraznuva-uchilishte-qsv-kliment-ohridskiq

СЛАВА ВАМ БУДИТЕЛИ

   Първи ноември – Денят на народните будители е светъл празник в духовния календар на българина. На този ден ние отдаваме дълбока почит към хилядите народни будители, събудили и съхранили националния дух на народа ни през вековете, дори и в най-мрачните години на историята ни.

   Първите народни будители са славянските първоучители Светите братя Кирил и Методий, Климент Охридски и Константин Преславски. Но тяхното велико дело продължават още много други достойни и честни българи, които милеят за своя род и език – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Патриарх Евтимий, Неофит Бозвели, Васил Априлов, д-р Петър Берон, Христо Ботев, Иван Вазов, Елин Пелин. Трудно е да се изброят имената на онези доблестни българсики синове допринесли със своята будна мисъл и грандиозно дело за духовнното и нравственото развитие на българския народ.

    Днес  си спомняме за тези синове на България и свеждаме глава, за да изразим своята почит към тях.

   Нека вземем частица от техния будителски плам и да го пренесем към бъдещето, за да ни има.

   Дълбок поклон пред Вас, будители!

Красимира Цветкова

Учител по български език и литература

    

  

Поклон, будители народни!

 

   Всеки истински българин изрича искрено и от сърце тези думи на 1 ви ноември- Денят, в който почитаме народните будители, онези духовни водачи, поддържали пламъка на родолюбието, извели нашата култура и просвета на нови хоризонти.

   Малките възпитаници от 2а клас от ОУ"Свети Климент Охридски" под ръководството на класната ръководителка Цеца Мошевска също изразиха своята почит към народните будители. На 30.10.2014г. в Актовата зала на ОУ"Свети Климент Охридски" се състоя тържество под надслов "Поклон, будители народни!". Представена бе презентация за народните будители. Второкласниците изнесоха кратка програма, израз на възхвала и преклонение пред делото  на будителите.

   Тържеството завърши с поздравителен адрес към учителите- съвременните достойни будители.

  

Научете Повече

Участие в конкурс


Лекар-ОУ

Медицинската сестра Галина Георгиева от ОУ "Св. Климент Охридски" ни изпрати стихотворения на двама възпитаници на училището. Децата са се вдъхновили от Деня на лекаря – 19 октомври. Кристияна Георгиева от 5 клас е написала стихотворението "Лекар", а Антонио Симеонов от 6-ти клас е озаглавил своето "Моята лекарка добра". Ето и творенията на младите поети, които те подаряват на лекарите по повод празника им.

Лекар


Лекарят помага с лекота
на всички възрастни и деца.
Щом ти стане зле,
той на помощ ще се притече.
Лекарство ще ти даде
и после ще ти е добре.
В игрите със другари,
ако някой крачето си удари
или падне от велосипед
ще отиде при чичко ортопед.
Недоспал и уморен
лекарят е всеки ден.
Кристияна Георгиева
Моята лекарка добраКогато аз се разболях,
радостта за миг отлетя,
но моята лекарка добра
насреща винаги е тя.

В кабинета аз пристигнах плахо,
защото много ме е страх.
С тих треперещ глас
за болките й обяснявам аз.

Но с усмивка на уста
и със слушалки ме посреща тя.
Потупа ме по рамото за успокоение
и приложи нужното лечение.

Моята лекарка добра
винаги е с мен в беда.
Прогонва бързо болката
и отново в очите ми изгрява радостта.
Антонио Симеонов

Участие в конкурс  на Регионална библиотека  град  Плевен

   Ученици от 3 б   клас От ОУ "Свети Климент Охридски" с класен ръководител г-жа Хризантема Йорданова се среща в Регионален детски конкурс за деца : Четящи деца и модернизиране на библиотека, предадени на 60-годишни от основаването на "Христо Смирненески" Районна библиотека Плевен,

   В категорията „Стихотворение“ учител Кремена Йорданова Александрова и Алек Лилянов Парашкевов.

   Участвайте в младите творци:

   В категорията "Изкуство" има 400 творби. Нашата възпитаничка Микаела Петя Гаврилова се отличава с отличие за отлично представяне. Грамотата е върната на тържествено на 22.10.2014 г. в Регионална библиотека.

 

Контакти

Последвайте ни

Copyright © 2024 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди